Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Η εκδήλωση «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία

   Η εκδήλωση «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» κέρδισε το επαγγελματικό και επιστημονικό κοινό, ανοίγοντας το δρόμο προς την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

   To Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (iBO/EKETA) διοργάνωσε με την υποστήριξη του δήμου Λάρισας αλλά και φορέων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλίας εκδήλωση με τίτλο «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Divani Palace Larissa, στη Λάρισα.

   Το ΙBO περνά στη νέα εποχή του ΕΚΕΤΑ 2.0 με τη δημιουργία συμπλέγματος ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Στόχος είναι το ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ να γίνει κόμβος καινοτομίας και ερευνητικός πόλος στη Θεσσαλία, επεκτείνοντας τα σύνορά του στην υπόλοιπη χώρα αλλά και εκτός αυτής.

   Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας ως επιταχυντή στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, καθώς και η παρουσίαση των στρατηγικών πλάνων του Ινστιτούτου στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις της Ψηφιακής και Αειφόρου γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

   Το IBO | EKETA επικεντρώνεται στον επιστημονικό τομέα της Αγρο-τεχνολογίας μέσω της ενσωμάτωσης πολύ-συλλεκτικών ερευνητικών μονάδων και διεπιστημονικών ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητικές δραστηριότητες του IBO | ΕΚΕΤΑ στον τομέα της Αγρο-τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της αγροτικής παραγωγής προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

   Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Διευθυντής Ιδ. Γραφείου Υφ. Έρευνας και Καινοτομίας κ. Μιχάλης Δρίτσας και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Δημήτριος Τζοβάρας.

   Ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Η δημιουργία του IBO | EKETA 2.0 είναι ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα. Η περιοχή της Θεσσαλίας αποτελεί το κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών και θα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας».

   Ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Τζοβάρας με έμφαση αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΕΤΑ 2.0 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Ελλάδα. Ειδικότερα δήλωσε: «Οι νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Θεσσαλία θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν την έρευνα και την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα».

   Στη συνέχεια, ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε: «Η συνεργασία του δήμου Λαρισαίων με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (ΙBO) χτίζει τον εμπορικό δρόμο για την εγκατάσταση μίας νέας υποδομής που θα υλοποιηθεί σε δημοτική έκταση. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικά για τη Λάρισα, η καινοτομία και η έρευνα πρέπει σιγά σιγά να ενσωματωθούν στη γεωργική παραγωγή και τον αγροτικό τομέα».

«Το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας είναι κομβικό, καθώς όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο και το αδιέξοδο είναι περιβαλλοντικό-οικολογικό. Χρειάζεται οικολογική αφύπνιση. Τα ποτάμια στερεύουν, ο αέρας μολύνεται, η γη ξηραίνεται και οπωσδήποτε θα υπάρξει και βιολογικό πρόβλημα. Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο με την προσφορά των υπηρεσιών του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

   Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας κ. Διονύσης Μπόχτης εξήγησε τις βασικές αρχές του Ινστιτούτου και έδωσε έμφαση στον προσανατολισμό του Ινστιτούτου στην Εφαρμοζόμενη Έρευνα. Σχετικά με τις νέες υποδομές, ανέφερε: «Προετοιμάζουμε το έδαφος για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου στην περιοχή της Λάρισας. Ο φυσικός χώρος ενός Ινστιτούτου Αγρο-τεχνολογίας δε μπορεί παρά να είναι στην «καρδιά» της παραγωγής. Μέσω της επένδυσης ΕΚΕΤΑ 2.0 και με τις νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Λάρισα, η εναρμόνιση έρευνας-παραγωγής θα είναι εφικτή».

   Το χαιρετισμό και την υποστήριξη στη δημιουργία του κόμβου έρευνας και καινοτομίας στη Λάρισα έδωσαν ο Πρόεδρος ΣΘΕΒ κ. Γεώργιος Ρουπακιάς, ο Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δημήτρης Ντογκούλης, ο Διευθυντής Ινστ. Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών κ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, η Διευθύντρια Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής κ. Ευαγγελία Σιώκη και η Πρόεδρος Τμ. Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας Π.Θ κ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου.

   Τέλος, εκπρόσωποι εταιρειών και άνθρωποι του επιχειρείν, όπως ο κ. Γεώργιος Ζανάκης – Corteva Agriscience, ο κ. Κώστας Αναγνώστου – FMC Χημικά Ελλάς, ο κ. Θεόδωρος Χρυσοχόου – Compo Expert Hellas, ο κ. Μιχαήλ Βασίλειος – Σύνδεσμος Ελλήνων Σποροπαραγωγών, ο κ. Βασίλης Κωτούλας – Ελληνική Ζυθοποιία και ο κ. Δημήτρης Μπακοδήμος – Melissa-Κίκιζας, χαιρέτησαν τη δημιουργία των νέων ερευνητικών υποδομών και αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ