Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Γαλλία θέλει να βάλει κρασί στο νερό του αντικαρκινικού και αντιαλκοολικού σχεδίου

Η Γαλλία θέλει να βάλει κρασί στο νερό του αντικαρκινικού και αντιαλκοολικού σχεδίου

La France veut mettre du vin dans l'eau d'un plan anticancer et antialcool

Η εκτελεστική εξουσία υποδεικνύει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι ευρωβουλευτές για να εγκρίνουν μια κοινοβουλευτική έκθεση που εκτιμά ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο για την υγεία.

Το θέμα της υγείας και της κατανάλωσης κρασιού «είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση, προφανώς» αναφέρει σε τοποθέτησή του ο Julien Denormandie στις 4 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, «υπάρχουν θέσεις της εξειδικευμένης επιτροπής [για την καταπολέμηση του καρκίνου] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπερβαίνουν τις θέσεις που υπερασπιζόμασταν πάντα. Εξάλλου, είναι θέσεις, πιστεύω, αποδεκτές από όλους» υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Julien Denormandie, κατά την παρουσίαση των ευχών του για το 2022 στον Τύπο στις 4 Ιανουαρίου. Όπως είναι γνωστό, στις 9 Δεκεμβρίου 2021 εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες, η αντικαρκινική έκθεση της Beating Cancer (BECA) η οποία βασίζεται σε μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Έτσι, η επιτροπή BECA «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του ΠΟΥ που αναγνωρίζει «ότι όταν πρόκειται για πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλείας και τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Αυτή η θέση προκαλεί την κατακραυγή του αμπελοοινικού τομέα, του γαλλικού ειδικότερα και ευρωπαϊκού γενικότερα. «Μετά από αυτό, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με τους ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αυτής της έκθεσης (τον Φεβρουάριο), οι ευρωβουλευτές μπορούν να λάβουν τέτοια θέση, ελπίζω, ώστε να αποκαταστήσουν τη σωστή ισορροπία» διευκρινίζει ο Julien Denormandie, προσθέτοντας ότι «από την πλευρά μου, και με τον συνάδελφό μου Olivier Véran [Υπουργό Υγείας], έχουμε εργαστεί πολύ με τους ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί. Μετά θα το κρίνει η δημοκρατική ψήφος. “

Δεν είναι ανέκδοτο αρχείο

Η οινοποιία, από την πλευρά της, φοβάται ότι αυτή η έκθεση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την κοινοτική βοήθεια προς τον αμπελοοινικό τομέα αφού η επιτροπή BECA ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να αναθεωρήσουν τις συνολικές πολιτικές τους για να καταστεί δυνατή η καλύτερη πρόληψη. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η πλάνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λευκή επιταγή για τον καθορισμό πολιτικών που στοχεύουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αυτής καθαυτής και όχι της κατάχρησης. Και για το στόχο της πολιτικής συνοχής, εάν πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση, μπορούμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης για προώθηση. Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους του κλάδου όπως τον ξέρουμε “αναλύει ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνων (CEEV), για τον οποίο” αυτό δεν είναι ανέκδοτο αρχείο. Εάν περάσει με αυτόν τον τρόπο, θα υποδηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία ότι η κατανάλωση σε κάθε ποσότητα αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την υγεία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. “

Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνων (CEEV)

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ