Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Ε. Λιακούλη: «Να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των Καστανοπαραγωγών της Μελιβοίας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανασφάλεια που επικρατεί σε καστανοπαραγωγούς στη Δημοτική Ενότητα Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς Λάρισας, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή παραγωγή, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που κατέθεσε η Λαρισαία Βουλευτής προς την Κυβέρνηση, αφού επισημαίνεται η ζωτική σημασία αυτού του θησαυρού της θεσσαλικής γης για την περιοχή, αναφέρεται πως, βάσει περιγραφών καστανοπαραγωγών της Μελιβοίας, η φετινή σοδειά υπήρξε μεν ικανοποιητική σε ποσότητα, παρά ταύτα υπάρχει αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες κάστανων ή/και να αγορασθούν αργότερα σε χαμηλότερη τιμή. Όπως σημειώνουν καστανοπαραγωγοί, δεν πληρώθηκαν ταυτόχρονα με τις παραδόσεις, ούτε τους γνωστοποιήθηκε το ύψος της τιμής. Η έλλειψη εσόδων δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αναγκαίες δαπάνες. Επιπλέον, παραγωγοί αναφέρουν ότι έμποροι «κλείνουν τις αποθήκες» και δεν δέχονται το προϊόν.
«Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο εκρηκτικό σκηνικό που είχε ήδη δημιουργήσει η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και οι αβάσταχτες ανατιμήσεις σε αγαθά, πρώτες ύλες και υπηρεσίες. Το ασυγκρίτως πολλαπλάσιο κόστος, τείνει να καταστήσει την ενασχόληση με το κάστανο ασύμφορη, προκαλώντας μια σειρά συνεπειών στην οικονομική και κοινωνική ζωή των χωριών», επισημαίνει η Ε. Λιακούλη, προσθέτοντας επιπλέον παραμέτρους, όπως η κλιματική κρίση, αλλά και το πλήθος χρονιζόντων προβλημάτων στην παραγωγή και διάθεση κάστανων.
Η Ε. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχει αναδείξει τα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου και πως «για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η γενναία στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις:

  • για τη δεινή θέση στην οποία περιγράφουν πως έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί της Μελιβοίας,
  • για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, ώστε να μην ξεμείνουν στα χέρια των παραγωγών τα κάστανα, καθώς και να απορροφηθούν με αξιοπρεπή τιμή, που θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για τη συνέχιση της παραγωγής και στη νέα περίοδο,
  • για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων,
  • για τη θωράκιση και ενίσχυση των καστανοπαραγωγών της Μελιβοίας, απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, προκειμένου να μην καταστεί η παραγωγή κάστανων ασύμφορη, να μην “παραλύσει” η τοπική οικονομία και να μην “νεκρώσει” η ζωή στους ορεινούς οικισμούς της περιοχής.
    «Αποτελεί καθήκον της Πολιτείας η στήριξη της παραγωγής φημισμένων προϊόντων, όπως τα κάστανα Μελιβοίας, η παροχή κινήτρων παραμονής στην περιφέρεια, η αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας ζωής στα ορεινά χωριά της υπαίθρου, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών αναπτυξιακής ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών», τονίζει με έμφαση η Ε. Λιακούλη.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ