Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Επίσκεψη Ε. Λιακούλη στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των καταγραφών των πρόσφατων καταστροφών από  την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνάς», για το χρονοδιάγραμμα καταβολής αποζημιώσεων, αλλά και  για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία  καιρικά φαινόμενα της τελευταίας χρονιάς.

Η συνάντηση διεξήχθη στα γραφεία του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου η βουλευτής ενημερώθηκε διεξοδικά. 

Από την πλευρά της, η κ Λιακούλη, μετέφερε την απόγνωση των καλλιεργητών του νομού, οι οποίοι είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς από τις σφοδρές  βροχοπτώσεις που, για ακόμη μια φορά, έπληξαν το νομό μας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο οι ζημιές στην παραγωγή καστάνου ανέρχονται στο 80% – 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά καταστροφής των καλλιεργειών ελιάς, λόγω έντονης χαλαζόπτωσης.

«Είναι εκπληκτικό ότι είδαμε τα κάστανα να κολυμπάνε και να φτάνουν στη θάλασσα! Για τέτοιο φαινόμενο μιλάμε» τόνισε, παρατηρώντας από κοινού με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ Λάρισας, σχετικές φωτογραφίες.

Η βουλευτής, τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται διαρκώς , ειδικά τα τελευταία τρία έτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Θεσσαλία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τίθεται, πλέον, θέμα επιβίωσης των αγροτών μας, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις αναχρονιστικές πρακτικές που εφαρμόζει ΕΛΓΑ, χωρίς συγκεκριμένο οργανόγραμμα, στοχευμένη δραστηριότητα και σαφές χρονοδιάγραμμα στις αποζημιώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος προγραμματισμός για την αγροτική παραγωγή.

«Απαιτείται ολοκληρωμένο και ειδικό πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών του νομού που καταστράφηκαν και βρίσκονται σε απόγνωση.  Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες. Η άμεση καταγραφή των ζημιών , καθώς και η δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των καλλιεργητών είναι μέτρα μονίμως αιτούμενα και ποτέ δυστυχώς δεν ικανοποιούνται.. Δεν είναι δυνατόν, να μην διατίθεται το απαραίτητο προσωπικό για τις έγκαιρες καταγραφές των ζημιών, διότι αυτό ακριβώς δημιουργεί παρεπόμενα μεγάλες καθυστερήσεις στα πορίσματα, μοιραία ακολουθούν οι καθυστερήσεις στην υποβολή ενστάσεων και πάει λέγοντας. Την ίδια ώρα, το υπάρχον προσωπικό του ΕΛΓΑ , έχει εξαντληθεί, με εργασία ακόμη και στο σπίτι.  Έτσι όμως , δεν γίνεται δουλειά. Ακόμη οι πληγέντες από τον «Ιανό», δεν έχουν αποζημιωθεί ! Μετά από τρία συναπτά έτη ανυπολόγιστων ζημιών σε όλα τα είδη καλλιέργειας, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα παράλληλης στήριξης των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών, πέραν των αποζημιώσεων. Παράλληλα, η μη έναρξη της πολυδιαφημισμένης ψηφιοποίησης του ΕΛΓΑ που …ακόμη έρχεται, αλλά…δεν ήρθε, δυσκολεύει το έργο της ταυτοποίησης πολλών σημαντικών στοιχείων της καταγραφής των ζημιών και μεταθέτει κατά πολύ το χρόνο των καταβολών των αποζημιώσεων . Όλα δείχνουν τον αναγκαίο δρόμο, που είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, με σύγχρονες δομές, ψηφιοποίηση, έμψυχο δυναμικό και καινούρια τροχιά δραστηριότητας. Αλλιώς, μοιάζει σαν η γάτα, να κυνηγάει την ουρά της !»

Κάστανα που επιπλέουν

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ