Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο: με επιτυχία η εκδήλωση στην Σαλονίκη

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση στην Σαλονίκη από το Ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο. Μάλιστα ο υπουργός κΑυγενάκης όπως αναφέρει παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ως τιμώμενος ομιλητής κι ευχαριστεί θερμά τον Εκτελεστικό Διευθυντή Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Τσαβδάρογλου (και ακούραστο άτομο -ψυχή του επιμελητηρίου στην Σαλονίκη θα συμπληρώναμε εμείς) τον αντιπρόεδρο Βασίλη Καφάτο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας Αθανάσιο Κουιμτζή (τον ακούραστο δραστήριο πρόεδρο θα συμπληρώναμε εμείς)για την άψογη διοργάνωση της συζήτησης, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες για τον χρήσιμο και παραγωγικό διάλογο που πραγματοποιήσαμε.

Ο πρόεδρος Αθανάσιος Κουιμτζής

Ομιλία Λευτέρη Αυγενάκη στον Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ο πρωτογενής τομέας καθοριστικός για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής –
Μπορεί να καταστεί δομικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας

Το ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στη νέα εποχή, στην οποία κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, αλλά και οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Βασικός στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως ανέφερε, είναι η προσαρμογή και μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα στις ανάγκες της νέας εποχής, η θωράκισή του απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και η επισιτιστική επάρκεια, γεγονός που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να αισθανθούμε θωρακισμένοι απέναντι σε έναν εχθρό που εμείς δημιουργήσαμε, ο πόλεμος μαζί του θα είναι χρονικά μακρύς και επίπονος. Στην προσπάθειά μας αυτή βασικοί σύμμαχοι είναι η έρευνα και η καινοτομία με τις νέες τεχνολογίες».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση της έρευνα μέσω του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι πλέον κάθε πτυχή της γεωργίας, επηρεάζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σημείωσε ωστόσο ότι η χρήση τεχνολογιών αιχμής «μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη συνολικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γεωργία ακριβείας, με την υιοθέτηση της οποίας επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση στη χρήση των εισροών, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος απορροφά το 88% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων».

Αναφερόμενος στην άμεση σύνδεση γεωργίας και περιβάλλοντος, επισήμανε ότι η βιομηχανία τροφίμων καταναλώνει περίπου το 30% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για περιβαλλοντική ενσυναίσθηση. Προς την κατεύθυνση αυτή κατέγραψε ως σημαντική τη ρύθμιση για διπλή χρήση γης, με την εγκατάσταση αγροβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ και στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς η χώρα μας υστερεί έναντι των λοιπών χωρών της ΕΕ, με εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα μόνο σε ποσοστό 7%. Προς την κατεύθυνση αυτή εξήρε το ρόλο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη συνεργασία της για επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των Γεωργικών Σχολών στη χώρα μας. «Στόχος μας είναι η επόμενη γενιά αγροτών να είναι εξοπλισμένη με γνώση, που αποτελεί το πανίσχυρο όπλο ενάντια σε κάθε πρόκληση», είπε. Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο εφαρμογής καινοτομικών πρακτικών προχωρούμε στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. «Είμαστε αποφασισμένοι ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αξιοποιήσουμε κάθε καινοτόμα πρακτική που μπορεί να βρει εφαρμογή στο ελληνικό περιβάλλον, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει η νέα ΚΑΠ», κάνοντας αναφορά στο σύστημα εκπαίδευσης AKIS και στο μέτρο 16, ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που ήταν παρόντες και οι επιχειρήσεις τους έχουν υιοθετήσει καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες επισήμανε: «Μπορείτε να είστε φάροι αυτής της μετάβασης. Το περιβάλλον της αγοράς χαρακτηρίζεται από μια λέξη: ανταγωνισμός», σημειώνοντας ότι «όλες οι προαναφερθείσες δράσεις έχουν μια ξεκάθαρη στόχευση: Την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας και την προσαρμογή του στα νέα παγκόσμια δεδομένα».

Αναδεικνύοντας το ρόλο που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας στη σύγχρονη εποχή, υπογράμμισε ότι στην ΕΕ το 7.3% των πολιτών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα αξιοπρεπές γεύμα με κρέας και ψάρι για δύο συνεχόμενες ημέρες. Και τόνισε: «κακά τα ψέματα, χωρίς ισχυρό διατροφικό τομέα, τέτοιο που να μπορεί να διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας, χάρη στην οποία η χώρα μας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει κάνει άλματα στις διεθνείς αγορές και έχει καταφέρει να ανακτήσει, παγκοσμίως, την αξιοπιστία της».  Και τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί θέλγητρο για τους επενδυτές. Αυτήν την εβδομάδα, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024, ανακοινώθηκε η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα κατά 15,1%, από 7,1% που ήταν για το 2023, ενώ αναμένεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,9% (από 2,4% για το 2023), ένα ποσοστό που βρίσκεται κατά 1,7% παραπάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όπως είπε «η ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μετασχηματίσει τον πρωτογενή τομέα σε δομικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα με σημαντικές επενδυτικές προοπτικές», σημειώνοντας ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πεδίο πολύπλευρης περιφερειακής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Κλείνοντας ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Ως ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την προσπάθεια για ένα βιώσιμο και αναβαθμισμένο αγροτικό τομέα», δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο σεβασμό στο περιβάλλον. «Δημιουργούμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την προοπτική ταύτισης των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Είναι στόχος εφικτός και είμαι βέβαιος ότι θα τον υλοποιήσουμε».

Ακολούθησε διάλογος επί δίωρο με τους μετέχοντες στο γεύμα εργασίας.

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τη συνεργασία τους για τη βελτίωση της συμβολαιακής γεωργίας, τις προτάσεις τους για τον νέο, επικαιροποιημένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και προτάσεις για την ορθή καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Συζητήθηκε, επίσης, και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας για την εκτροφή πρωτεϊνούχων εντόμων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ