Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Δ. Καπούνης : «Μου εγκρίθηκε επιδότηση 16.661 ευρώ με… πλαστά στοιχεία!

Ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο άμεσα επηρεάζει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, ανέδειξε ξανά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέχεια επισημάνσεων που είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια σε Υπουργεία και υπηρεσίες μα και στα ΜΜΕ, ανέφερε εκ νέου πως, δυστυχώς, άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνουν στρέμματα στο νησί μας χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, λαμβάνουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.

Κατόπιν, η Διευθύντρια Διαχείρισης παραγωγών της Ε.Α.Σ. Νάξου, Μαρίνα Γρατσία, εξήγησε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια δήλωση με πλαστά στοιχεία: «Απλώς δηλώνονται στο Ε9. Μπαίνει κανείς στο Ε9 και δηλώνει κάποιες εκτάσεις βοσκοτοπικές ή αρόσιμες και, στο τέλος του χρόνου, τις αφαιρεί».

Ο Δ. Καπούνης, λοιπόν, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να επιβεβαιώσει το πρόβλημα αλλά και να εμποδίσει τους «επιτήδειους» από το να προβούν για άλλη μία φορά σε αυτήν την κίνηση, έκανε στις 3 Οκτωβρίου την σχετική αίτηση, δήλωσε 7.661 στρέμματα και δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε να μπαίνει στον λογαριασμό του το ποσό των 16.661 ευρώ!

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το ότι θεωρούσαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί αυτή η αίτηση επειδή τα αγροτεμάχια ήταν επικαλυπτόμενα με παραγωγούς που δεν είναι από τη Νάξο αλλά είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν. Μπαίνοντας τώρα στην αίτηση που κάναμε και ενώ πια έγιναν οι πληρωμές, έχουν μετακινηθεί ή διαγραφεί κάποια από τα αγροτεμάχια που ήταν επικαλυπτόμενα, γι’ αυτό και πληρώθηκε η αίτησή μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε η Μ. Γρατσία.

Τον λόγο, ύστερα, πήρε ο δικηγόρος, Ιωάννης Δέτσης, που διευκρίνισε: «Ο Δ. Καπούνης έκανε αυτήν την ανορθόδοξη κίνηση και εισέπραξε αυτό το ποσό το οποίο βέβαια αμέσως επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά, εάν δήλωνε, πέραν των στρεμμάτων και βοοειδή ή αιγοπρόβατα, θα έφθανε να πάρει ως και 130 χιλιάδες ευρώ!».

Ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε, έπειτα: «Εάν, αυτή τη στιγμή, αποσύρω την αίτηση, θα πληρωθούν πάλι εκείνοι που είχαν δηλώσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσα και εγώ. Εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα, αποσύραμε τα μέτρα από την αίτηση αλλά την αφήσαμε να υπάρχει, ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν πάλι αίτηση τα 52 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει».

Στην, εύλογη, ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς, ως Ένωση, είχαμε επισημάνει το θέμα, τόσο στον Υπουργό όσο και σε διάφορες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και θα έπρεπε να έχουν προφυλάξει τους παραγωγούς όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι τέτοιο το σύστημα που αφήνει παράθυρα ώστε να δηλώνει ο καθένας ό,τι θέλει».

Δείτε το απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=HE_OVX9VvF0


Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ