Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Δ. Καπούνης: «Δεν υπάρχει νερό, μικρή η παραγωγή Πατάτας Νάξου φέτος, πρόβλημα και οι νοθείες!»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο πατατοπαραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, μίλησαν στο «Mega Σαββατοκύριακο» για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί Πατάτας Νάξου.

«Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν υπάρχει νερό για πότισμα, έτσι φέτος δεν θα είναι μεγάλη η παραγωγή Πατάτας Νάξου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε πως στην αγορά εντοπίζονται νοθείες, οι οποίες αφορούν και στην Πατάτα Νάξου αλλά και στις πατάτες από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από την πλευρά του κράτους και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται τέτοια εποχή που δεν έχει πατάτα εδώ στην Νάξο, να βλέπουμε “πατάτες Νάξου” σε δέκα και είκοσι πάγκους της λαϊκής!».

Από την πλευρά του, ο Σ. Βαθρακοκοίλης, αφού πρώτα σχολίασε ότι ο πρωτογενής τομέας «οδεύει προς εξαφάνιση», εξήγησε ότι, δεδομένης και της λειψυδρίας που ταλανίζει το νησί μας αλλά και του αυξημένου κόστους παραγωγής της Πατάτας Νάξου, «εμείς οι παραγωγοί, για να καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να πληρώσουμε τα έξοδά μας θα πρέπει η τιμή του παραγωγού να κυμανθεί από 0,90 λεπτά έως 1 ευρώ».

Δείτε το απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=fXLHGsd8BEk

Συνάντηση Δ. Καπούνη με την Κ. Μονογυιού στη Νάξο

Με τη βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού, συναντήθηκε στη Νάξο ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Η κ. Μονογυιού βρέθηκε στο νησί μας για να παραστεί στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας, στο Αργοκοίλι της Κορώνου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Δ. Καπούνης ενημέρωσε την κ. Μονογυιού για τα προϊόντα, τα πεπραγμένα και τη νυν κατάσταση της Ε.Α.Σ. Νάξου, με αναφορά, λ.χ., στην επένδυση για την αναβάθμιση του Τυροκομείου της στο Γλινάδο.

Επίσης, ο Δ. Καπούνης ενημέρωσε και για σειρά θεμάτων τα οποία έντονα απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας.

Στάθηκε, συγκεκριμένα,

• στο τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας που ταλανίζει τη Νάξο,

• στο έργο του φράγματος του Τσικαλαριού το οποίο θα εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μα εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία παραμένει στάσιμο,

• στην ανάγκη να προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Νάξου έτσι ώστε τα λύματα που προκύπτουν από αυτόν να αξιοποιούνται λ.χ. για άρδευση,

• στο πόσο έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής λόγω της ακρίβειας και τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, κ.ά.,

• στο ότι πρέπει να επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και στις Κυκλάδες (μα και σε άλλα νησιά),στην ανάγκη για τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί για τη μετεγκατάστασή τους και, τέλος,

• στις αλλαγές στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Από την πλευρά της, η κ. Μονογυιού άκουσε με μεγάλη προσοχή τις επισημάνσεις του Δ. Καπούνη και δεσμεύθηκε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε αυτά τα ζητήματα να αναδειχθούν.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ