Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Δικαίωση για τους Νιγηριανούς αγρότες που τα έβαλαν με πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου που κατέστρεψε τις σοδειές τους

Μετά από μία δίκη που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια, οι Νιγηριανοί δικαιώνονται. Tέσσερις γενναίοι γεωργοί αποφάσισαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον κολοσσό των καυσίμων Shell, κατηγορώντας τον για καταστροφή της γης τους εξαιτίας διαρροής πετρελαίου.

Η διαρροή πραγματοποιήθηκε στα χωριά Γκόι και Ορούμα. Η υπόθεση βγήκε στο φως το 2015, όταν έγινε ένσταση στο Δικαστήριο της Χάγης κι αποφασίστηκε πως η Δανία είχε λόγο σε όσα θα συνέβαιναν. Η Shell της Νιγηρίας λοιπόν, θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που αναλογεί στις ζημιές των αγροτών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2005. Στο δικαστήριο δε, αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια απολύμανσης του χάους που προκάλεσε.

Το Δέλτα του Νιαγάρα είναι ένας τόπος που υποφέρει εδώ και δεκαετίες. Πετρελαιοκηλίδες προκαλούν τεράστια ρύπανση των υδάτων και των καλλιεργειών της περιοχής, ενώ ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης και μέλη της κυβέρνησης δεν έδιναν καμία σημασία στο περιβάλλον για να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Τώρα, αυτό άλλαξε. «Πρόκειται για φανταστικά νέα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αποδείξαμε ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να τους βλάψουν», τόνισε ο πρόεδρος της Friends of the Earth’s Netherlands, Ντόναλντ Πολς.

Ένας από τους ενάγοντες, ο Έρικ Ντου, αποκάλυψε πως αισθάνεται υπερήφανος για όσα πέτυχε. «Επιτέλους, βλέπουμε δικαιοσύνη για τους Νιγηριανούς που υπόκεινται τις συνέπειες του πετρελαίου της Sell. Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον».

Πηγή: Guardian

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ