Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Διατροφική αξιολόγηση – Nutri-score: Ερωτηματικά για τη συμβολή του στη σωστή διατροφή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: 
«Διατροφική αξιολόγηση – Nutri-score: 
Ερωτηματικά για τη συμβολή του στη σωστή διατροφή»
Υπογραφή κειμένου θέσεων  – Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου 

Σας καλούμε στην εκδήλωση για την υπογραφή του Κειμένου κοινών θέσεων με τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» στην οποία προχωρούν, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας  και 13 παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι της χώρας. 

Η υπογραφή, θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου και συζήτησης, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί. 

Παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι, ενώνουν τις δυνάμεις και χαράσσουν, από κοινού με το Επιμελητήριο, συντονισμένες παρεμβάσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις, σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της ενδεχόμενης εφαρμογής του Nutri- Score, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και στους παραγωγούς αυτών.

Στη συνέντευξη τύπου, θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως, εάν πρέπει να εφαρμοστεί στο τέλος του 2022 ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα διατροφικής αξιολόγησης όπως το «Nutri- score», αλλά και πόσο πλήττονται οι παραγωγικοί φορείς και τα ελληνικά προϊόντα, από αυτό.  Άλλα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την συνέντευξη, είναι τα εξής: 

  • Τι είναι το νέο προτεινόμενο σύστημα «Nutri- score»
  • Πώς θα επηρεάσει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές;  
  • Αρκεί ένα σύμβολο ή ένα χρώμα, στην υιοθέτηση υγιεινής διατροφής; 
  • Ποιος είναι ο στόχος της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης»; 
  • Ποιοι συμμετέχουν σε αυτή; 
  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα;   

(Δείτε όλο το κείμενο των θέσεων που υπογράφουν οι Φορείς της “Πρωτοβουλίας”)

Στην εκδήλωση, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με τοποθέτησή τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Λιβανός, οι Ευρωβουλευτές κα Μ. Σπυράκη, Π. Κόκκαλης και Ν. Ανδρουλάκης καθώς και η Διευθύντρια του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ιταλίας, κα Ghiti Purlak.

ΣΕΚ: Κοινό μέτωπο με την Ιταλία ενάντια στη χρήση του Nutri-Score
Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, με εκπροσώπους της Federalimentare στην Ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Ιταλός πρέσβης, στελέχη της Federalimentare, καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ιταλικής πρεσβείας. Το βασικό αντικείμενο ήταν τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης (FOPL) που προβλέπει η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο» (farm to fork) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα το Nutri-Score που υποβαθμίζει τα φυσικά και μονοσυστατικά προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά. Η Federalimentare, όπως και ο ΣΕΚ, εναντιώνεται έντονα στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος και έχουν προβεί σε πληθώρα ενεργειών. Μία από αυτές είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την κατάθεση προτάσεων και την αλλαγή του αλγορίθμου του Nutri-Score. Η Ιταλία έχει προβεί ήδη σε δημιουργία κοινού μετώπου και με άλλες χώρες για αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, από την πλευρά του ο ΣΕΚ στοχεύει να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν να αποτρέψουν την υιοθέτηση του συστήματος με τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί σήμερα

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ