Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Διαμαρτυρία με τρακτέρ στην Λάρισα

Διεξήχθη χθες την Τετάρτη στις 16 Ιουνίου συλλαλητήριο με τρακτέρ που διοργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι και η ΕΟΑΝΣΛ στις 8:00 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγροτών, στην κεντρική πλατεία έφθασαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Λάρισας, με 35 τρακτέρ, που διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι τα σημαντικότερα θέματα που καίνε αυτή τη στιγμή τους αγρότες είναι: Οι αποζημιώσεις “ψίχουλα” του ΕΛΓΑ,οι προκαταβολές 40% που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το τέλος Ιουλίου, δεν φτάνουν για να καλύψουν το εισόδημα που θα έχει χαθεί και η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα των εργατών γης.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση για το συλλαλητήριο:

Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στο χθεσινό μαζικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Χαιρετίζει τους δεκάδες αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τυρνάβου που συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους δίνοντας το μήνυμα ότι είμαστε σε εγρήγορση παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού και πως θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα το επόμενο διάστημα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.

Χαιρετίζει τους εργαζόμενους που εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους στον αγώνα μας στέλνοντας το μήνυμα ότι η συμμαχία μαζί τους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Η μεγάλη κινητοποίηση στην Λάρισα, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στους άλλους Νομούς της χώρας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανάγκασαν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να εμφανιστεί μετά από δυο μήνες και να κάνει μια σειρά από εξαγγελίες που σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στις ανάγκες και στα αιτήματα που του έχει θέσει το αγροτικό κίνημα.

Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, να ξεγελάσει και να καθησυχάσει, να ανακόψει την οργή και αγανάκτηση που οδηγούν σε  κινητοποιήσεις γιατί το μόνο που τους τρομάζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους.

  • Εξήγγειλε ότι θα δοθεί το 40% προκαταβολή από το συνολικό ποσό αποζημίωσης κάθε αγρότη τέλος Ιουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, να γραφτούν τα πορίσματα, να διασταυρωθούν τα στοιχεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, να κοινοποιηθούν στους δικαιούχους. Με τις πληροφορίες που έχουμε από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις προχωράνε με πολύ αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του μέγεθος των ζημιών. Αλλά ακόμη και να τα καταφέρουν γιατί να μην δώσουν όλο το ποσό στους δικαιούχους στο τέλος Ιουλίου τότε;
  • Η προκαταβολή έπρεπε να είχε ήδη δοθεί στους δικαιούχους αφού τα καλλιεργητικά έξοδα όπως και τα οικογενειακά έξοδα επιβίωσης τρέχουν. Να θυμίσουμε ότι κάτω πάλι από την πίεση του κινήματος για τον Ιανό οι αποζημιώσεις είχαν δοθεί στο στρέμμα και σε περίπου  ενάμιση μήνα από την ημερομηνία των πλημμύρων. Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον παγετό;
  • Εξήγγειλε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης παραγωγής σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι γνωστό πως για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες αμπέλια, σιτηρά κλπ ως 74.6%. Συνεπώς με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν δεν ανασταλούν τα άρθρα 7 & 9 οι παραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα και ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα καλυφθεί.
  • Μίλησε για το πόσο πολύ έχει ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσλήψεις και σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα υποκαταστήματα όταν πάμε για διαμαρτυρία μας λένε ότι δεν έχουν επαρκή προσωπικό να φέρουν έγκαιρα εις πέρας την εκτιμητική διαδικασία.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η ΕΟΑΣΝΛ, παλεύουμε και απαιτούμε τα ήδη γνωστά αιτήματα μας να γίνουν πράξη από την κυβέρνηση. Πάνω από όλα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% σε όλα τα στάδια της παραγωγής αλλά και το κεφάλαιο, από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και οδηγούν στην βεβαιότητα ότι οι πληττόμενοι αγρότες αλλά και κτηνοτρόφοι, θα πάρουν ψίχουλα αποζημιώσεων.

Μην μας πουν που θα βρουν τα χρήματα αφού δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ. Να τα βρουν εκεί που βρήκαν τα:

  • 32 δισεκατομμύρια για να δώσουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές για στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας όταν στον πρωτογενή τομέα έδωσαν μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1%.
  • Τα 380 εκατομμύρια που έδωσαν στα αεροδρόμια για ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Τα 370 εκατομμύρια που έδωσαν σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για επιστροφή ειδικό φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο όταν η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Λάρισα πριν δυο χρόνια για επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο χάθηκε δεν ξέρουμε σε ποιο συρτάρι της κυβέρνησης…
  • Τα 120 εκατομμύρια που έδωσαν στην AEGEAN.

Φτάνουν αυτά ή να συνεχίσουμε την απαρίθμηση;

      Ένα βασικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν όλοι οι αγρότες από την κινητοποίηση που κάναμε. Μόνο με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων στους Νομούς που επλήγησαν από τον παγετό, ξεκίνησαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά από δυο μήνες αναμονής.Με πιο μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.

      Αυτό που τους ανησυχεί και τους πιέζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους και η μαζική συμμετοχή μας και αυτός είναι ο μόνος σίγουρος, ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός δρόμος για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.     

Πιστέψτε στην δύναμη του αγώνα μας!  Δυναμώστε τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

Δείτε αναλυτικά τα βίντεο:

https://www.facebook.com/321623888707176/videos/323916405958287/?t=1

Με πληροφορίες και βίντεο από το onlarissa

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ