Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: η απόφαση για ελιές “Kalamataolives”, αποτελεί δικαίωση

Ανακοίνωση Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ελιά Καλαμών
Η υπ’αριθμ.1773/251441 (ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ο όρος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμος του όρου «Καλαμών», «λυτρώνει» χιλιάδες εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία. 
 
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση και έφερε τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών εκτός Μεσσηνίας σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamataolives”, ονομασία που ίσχυε στις συναλλαγές επί 90 χρόνια ως συνώνυμη της ονομασίας Καλαμών. Όπως μάλιστα επεσήμανα με ερώτηση που κατέθεσα κατόπιν αυτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και είχα αναφέρει και παλαιότερα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία που στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής. Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια παραγωγή του νομού είναι 40.000 τόνοι της ποικιλίας «Καλαμάτα», συνεισφέροντας στο 44% της συνολικής παραγωγής της χώρας.
 
Για όλους λοιπόν αυτούς τους παραγωγούς αλλά και για όλους όσοι συνεισφέραμε στον αγώνα αυτόν, η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση. Η νέα Υπουργική Απόφαση παρέχει το πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού, όπως είναι η παραγωγή του σε διαφορετικούς νομούς και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός της ελιάς Καλαμών. 


Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ