Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Γεώργιος Κοτρωνιάς: Προστασία κτηνοτρόφων Φθιώτιδας από επιθέσεις υβριδίων – λύκων

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, έθεσε το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, από τις διαρκώς αυξανόμενες επιθέσεις υβριδίων – λύκων, ακόμα σε  χωριά με χαμηλό υψόμετρο.

Κατά τη συνάντησή τους με τον βουλευτή, οι εκπρόσωποι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας και του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Φθιώτιδας και όμορων νομών, έθεσαν τα βασικά θέματα που πλήττουν την κτηνοτροφία και απειλούν τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη για την πατρίδα μας.

Το κύριο πρόβλημά τους είναι ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός των λύκων και υβριδίων, καθώς οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται, ενώ οι σημερινές συνθήκες εκτροφής δεν μπορούν να μην συμπεριλαμβάνουν και τη βοσκή στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο λιβάδι βοσκής με 200 πρόβατα και να επιστρέφουν με 100.

Η αποζημίωση των αγνοούμενων ζώων από τον ΕΛΓΑ δεν λύνει κανέναν πρόβλημα, αφού για να δημιουργηθεί ξανά ένα ζώο απαιτείται χρόνος, είναι δε ελλιπής, γιατί οι αγρότες πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση και για το ζωικό και για το φυτικό κεφάλαιο, τα οποία πρέπει να διαχωρισθούν. Επίσης ο ΕΛΓΑ για να παρέμβει, πρέπει να έχουν χαθεί από λύκους τουλάχιστον τέσσερα πρόβατα, στα δε βοοειδή δεν αποζημιώνει απώλειες ζώων κάτω από δύο μηνών και πάνω από δεκατριών ετών. Εξάλλου, ο ΕΓΛΑ δεν μπορεί να κάνει αυτοψία στα δύσβατα σημεία όπου γίνονται τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι απώλειες λόγω λύκων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι και σε άλλες χώρες, το κράτος προστατεύει την κτηνοτροφία και με μέτρα ελέγχου του πληθυσμού της κατηγορίας των υβριδίων του είδους του λύκου, ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς έθεσε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών των υβριδίων και λύκων και την κατάρτιση σχετικού σχεδίου δράσης, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των πρώτων.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ