Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Βιολογικά πυρά αγροτών προς ΥΠΑΑΤ

Νέο πλήγμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας συνιστά το γεγονός ότι θα βρεθούν εκτός αιτήσεων στήριξης οι βιοκαλλιεργητές του 2017 (πενταετίας) και του 2019 (τριετίας)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», εκτοξεύοντας πυρά εναντίον του ΥΠΑΑΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» «θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την ανησυχία που δημιούργησαν στους βιοκαλλιεργητές της περιοχής μας οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, με βάση τις οποίες θα προκηρυχθεί μέσα στο ερχόμενο δίμηνο το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας για 85.000 δικαιούχους και τα κονδύλια που θα διατεθούν ανέρχονται στο ποσό των 420 εκατ. ευρώ και θα αφορά δεσμεύσεις για δύο έτη (αντί για 3ετία-5ετία)».

Όπως σημειώνει, «οι αιτήσεις στο μέτρο θα αφορούν όσους έχουν ήδη πιστοποιήσει ως βιολογικές τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους μέχρι και τις 31/12/2020, καθώς και νεοεισερχόμενους παραγωγούς που δεν είχαν σύμβαση με φορέα πιστοποίησης. Σημειώνεται εδώ πως οι αιτήσεις θα βασιστούν στις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε».

Τονίζει ότι «δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τη σφαγή που υπέστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιφέρειας από τα αποτελέσματα της προκήρυξης του προγράμματος των βιολογικών του 2019. Προκήρυξη που με βάση τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί ήταν κομμένα και ραμμένα για να εξυπηρετήσουν-εντάξουν τους πολύ μεγάλους παραγωγούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Περιφέρειά μας από τις 1.453 αιτήσεις των παλιών βιοκαλλιεργητών-πενταετίας (Δράση 11.2.1) εντάχθηκαν 154 (ποσοστό 9,4%) και από αυτούς 4 παραγωγοί καρπώθηκαν το 25% του προϋπολογισμού. Στη Δράση 11.1.1 (Νέοι Βιοκαλλιεργητές) έγιναν 3.322 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 306!!! (ποσοστό 9,2%)».

Επισημαίνει ότι «την ίδια σφαγή θα έχουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, αν δεν καθοριστούν κριτήρια που θα μοριοδοτούν τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες και δεν υπάρξει ανώτατο όριο έκτασης για την ένταξη στο πρόγραμμα. Ακόμα στις εξαγγελίες δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους Βιοκαλλιεργητές της Δράσης 11.2.1 (1η Πρόσκληση) και της Δράσης 11.1.1 (3η Πρόσκληση). Συγκεκριμένα:

Στη Δράση 11.2.1 (1η Πρόσκληση) σύμφωνα με την Πρόσκληση με Αρ. Πρωτοκόλλου 130/5917.18/01/2017 εντάχθηκαν στην Περιφέρειά μας 1.053 παραγωγοί (πανελλαδικά 4.693 παραγωγοί). Η πρόσκληση ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις για τους δικαιούχους του υπομέτρου 11.2 είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου και μετά από σχετική πρόσκληση. Οι παραγωγοί θα πάρουν ενίσχυση για τελευταία φορά για την ΕΑΕ 2021, οι υποχρεώσεις του προγράμματος λήγουν στις 31/5/2022 και με βάση τα δεδομένα δεν μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης.

Στη Δράση 11.1.1 (3η Πρόσκληση) σύμφωνα με την Πρόσκληση με Αρ. Πρωτοκόλλου 4075/182059.31/12/2018 εντάχθηκαν στην Περιφέρεια μας 221 παραγωγοί. Η πρόσκληση ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις για τους δικαιούχους του υπομέτρου 11.1 είναι τριετούς διάρκειας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετούς δέσμευσής τους για μετατροπή του συστήματος καλλιέργειας σε βιολογική, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν και μετά από σχετική πρόσκληση, να ενταχθούν στις αντίστοιχες δράσεις του υπομέτρου 11.2. Οι παραγωγοί θα πάρουν ενίσχυση για τελευταία φορά για την ΕΑΕ 202, οι υποχρεώσεις του προγράμματος λήγουν στις 31/5/2022 και αυτοί με βάση τα δεδομένα δεν μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης».

Υπογραμμίζει ότι «η μη ένταξη αυτών των βιοκαλλιεργητών εκτός από την στέρηση σημαντικών εισοδημάτων, που ουσιαστικά οδηγούνται στην καταστροφή, ταυτόχρονα οδηγεί και σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι βιοκαλλιεργητές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους».

Προσθέτει ότι «γίνεται φανερό με βάση τις εξαγγελίες όλοι αυτοί οι βιοκαλλιεργητές που για χρόνια καλλιεργούν και παράγουν βιολογικά προϊόντα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη βιολογική παραγωγή, με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας μας».

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” παίρνοντας υπόψη τις δυσμενείς εξελίξεις στους βιοκαλλιεργητές, αλλά και τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα κλπ.) που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής, ακόμα το πρόβλημα με τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς που υπέγραψαν συμβάσεις και θα εισπράξουν τιμή πολύ χαμηλότερη από τα 72 λεπτά που είναι σήμερα, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Μόνο με οργάνωση και αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ