Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών

Σε απαγόρευση χρήσης της ένδειξης  «βιολογικό προϊόν»  από την παραγωγή πορτοκαλιού, στη γεωργική επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»,  προχώρησε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης ύστερα από έλεγχο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην καλλιέργεια, όπου διαπιστώθηκε χρήση μη.

 O ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του,  πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης στην ενταγμένη στη βιολογική γεωργία,  γεωργική εκμετάλλευση καλλιέργειας πορτοκαλιάς  «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»  στη Λακωνία.

 Μετά από τον έλεγχο και ύστερα από συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, διαπιστώθηκε η χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών, σε καλλιέργεια 756 στρεμμάτων που είχε χαρακτηρισθεί βιολογική και επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:  Η έκταση υποβιβάστηκε από «βιολογική» σε «συμβατική», απαγορεύτηκε από την επιχείρηση η διακίνηση πορτοκαλιών ως βιολογικών και αποσύρθηκαν από την αγορά δύο τόνοι πορτοκάλια.

 Συγκεκριμένα,  ο ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό και ενδελεχή έλεγχο στην επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ»  στη Λακωνία. Ελέγχθηκαν  τα τηρούμενα έγγραφα και παραστατικά στο φάκελο του παραγωγού όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα ελήφθησαν  δείγματα φύλλων και καρπών προς ανάλυση ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών μη επιτρεπόμενων στην άσκηση της βιολογικής γεωργίας. Τα ανωτέρω δείγματα  εστάλησαν για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διαπιστευμένο εθνικό εργαστήριο αναφοράς.

 Η ανάλυση των δειγμάτων ποσοτικοποίησε μη επιτρεπόμενες ουσίες στη βιολογική γεωργία. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απέστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στον εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο είναι συμβεβλημένη η γεωργική εκμετάλλευση για τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ο παραγωγός υπέβαλε ένσταση επί της σχετικής απόφασης κυρώσεων και ακολούθως ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης διενήργησε νέα δειγματοληψία φύλλων πορτοκαλιάς όπου και πάλι ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενες ουσίες.

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Οι κυρώσεις εξειδικεύονται σε:

·         Υποβιβασμό του συνόλου των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια και συγκαλλιέργεια πορτοκαλιάς συνολικής έκτασης 756 στρεμμάτων από βιολογική καλλιέργεια σε συμβατική.  Για την παραγωγή προϊόντων από τα παραπάνω αγροτεμάχια απαιτείται η εφαρμογή και η τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας και η διακίνηση τους επιτρέπεται μετά την πάροδο των τριών ετών.

·         Απαγόρευση διακίνησης του προϊόντος με αναφορά σε βιολογικό τρόπο παραγωγής.

·         Απόσυρση των ποσοτήτων πορτοκαλιού που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά, πριν την επιβολή των κυρώσεων (περίπου 2 τόνοι).

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων συνεχίζει τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, υλοποιώντας σχετική εντολή του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανός. Στόχος του ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανού μέσω των συνεχών ελέγχων είναι η προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:

Φυτώρια Σταματάκος: Τι απαντά για τον εντοπισμό μη επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων σε βιολογικές πορτοκαλιές
Δεύτερη ένσταση έχει υποβάλλει η Σταματάκος Β. Ιωάννης-Φυτώρια Σταματάκος καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα από το δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς που ελήφθη από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από την επιχείρηση το δικαίωμα της χρήσης της ένδειξης «βιολογικό προϊόν». «Από την πλευρά μας, προβήκαμε σε ανάλυση σε ιδιωτικό εργαστήριο του ίδιου δείγματος που ελήφθη από τον επιτόπιο έλεγχο καθώς και του δείγματος που πάρθηκε από αλυσίδα τροφοδοσίας και τα αποτελέσματα βγήκαν καθαρά», υποστηρίζει ο Στέλιος Σταματάκος, επικεφαλής της επιχείρησης με έδρα την Σκάλα Λακωνίας και συνεχίζει λέγοντας: «Είμαστε, λοιπόν, εν αναμονή της έκβασης της συγκεκριμένης ένστασης». Να σημειωθεί ότι έχε προηγηθεί και μια ακόμη ένσταση από την Σταματάκος επί της σχετικής απόφασης κυρώσεων, κάτι που οδήγησε τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης να διενεργήσει νέα δειγματοληψία φύλλων πορτοκαλιάς όπου και πάλι ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενες ουσίες. Σύμφωνα με τον κ. Σταματάκο από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, δεν εντοπίστηκαν μη επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα στο σύνολο των φύλλων που ελήφθησαν αλλά σε ένα μέρος, ωστόσο όπως αναφέρει «καταδικάστηκε» συνολικά όλη η έκταση της βιολογικής καλλιέργειας με πορτοκάλια των 756 στρεμμάτων που διαθέτει .
«Θα προσπαθήσουμε να ξαναπάρουμε τις άδειες για τις εκτάσεις που βγήκαν καθαρές»
Σε ό,τι αφορά τώρα τον λόγο που βρέθηκαν οι συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες στα φύλλα δένδρων βιολογικής καλλιέργειας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα βιολογικά πορτοκάλια δεν καλλιεργούνται σε μια ενιαία έκταση αλλά τα χωράφια βρίσκονται διάσπαρτα και συνορεύουν με συμβατές καλλιέργειες ακόμη και άλλων παραγωγών. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος λέει, ότι όταν ψεκάζονται με φυτοφάρμακο οι γειτονικές συμβατικές καλλιέργειες, ενδέχεται ο ψεκασμός να μεταφερθεί και στα φύλλα των βιολογικών δένδρων καθώς η εμβέλεια του ψεκασμού φτάνει μέχρι και 20 μέτρα. «Ο έλεγχος βρήκε φυτοφάρμακο σε πολύ λίγα δένδρα, όχι σε όλα ωστόσο θεώρησε ότι θα πρέπει να χαθεί η ένδειξη για το σύνολο της έκτασης των βιολογικών καλλιεργειών. Θα μπορούσαν ωστόσο απλά να αφαιρέσουν κάποια στρέμματα», σημειώνει ο κ. Σταματάκος και προσθέτει: «Θα προσπαθήσουμε τώρα, λοιπόν να ξαναπάρουμε τις άδειες για όσες εκτάσεις ήταν καθαρές». Να αναφέρουμε ότι μετά από τον έλεγχο και ύστερα από συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, διαπιστώθηκε η χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών, επιβλήθηκαν οι εξής ποινές στην επιχείρηση: • Η έκταση υποβιβάστηκε από «βιολογική» σε «συμβατική»• Απαγορεύτηκε από την επιχείρηση η διακίνηση πορτοκαλιών ως βιολογικών• Αποσύρθηκαν από την αγορά δύο τόνοι πορτοκάλια.
Ματίνα Χαρκοφτάκη-FOODREPORTER

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ