Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

“Απόβαση” μελισσοκόμων στην Αθήνα για διαμαρτυρία

Μετά από τα τρακτέρ των αγροτών, τη σειρά τους για «παρκάρισμα» διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πήραν από τις οκτώ το πρωί, σήμερα, μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, με τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας τους να περιλαμβάνει συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών. Στο Σύνταγμα βρίσκονται από τις 9:30 και φορτηγά τα οποία έχουν καταλάβει την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και τον παράδρομο της Αμαλίας με τους μελισσοκόμους να τοποθετούν κυψέλες μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

melissokomoi-fortiga8
melissokomoi-fortiga6
melissokomoi-fortiga4
melissokomoi-fortiga7
Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι (4)

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έκλεισαν για λίγα λεπτά και την Αμαλίας καθώς αντιδρούσαν, όπως εξηγούσαν, για το γεγονός ότι η τροχαία είχε σταματήσει τα φορτηγά τους στη λεωφόρο Αθηνών και δεν τους επέτρεπε να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης. Αγρότες από τη συγκέντρωση λένε ότι είχαν συμφωνήσει να περάσουν 10 φορτηγά και να σταθμεύσουν στην άκρη, στην πλατεία Συντάγματος. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις τα φορτηγά ξεκίνησαν για το κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις 9:15. 

«Χάνονται οι μέλισσες, χανόμαστε κι εμείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, έχουμε πρόβλημα με το κόστος παραγωγής» λέει μελισσοκόμος στο protothema.gr με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης να λέει ότι «έχουμε φτάσει στο αμήν ιδιαίτερα τώρα που η παραγωγή έχει πέσει πάρα πολύ. Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό των ελληνοποιήσεων με τον καταναλωτή να έχει πρόβλημα γιατί τρώει αμφιβόλου ποιότητας γλυκαντική ουσία».

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι (2)
Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι (3)

Την ίδια ώρα, στα μπλόκα τους, οι αγρότες ετοιμάζονται για συνελεύσεις, σήμερα, ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποίησεων τους.

Μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα είχαν δώσει ραντεβού στον Ισθμό της Κορίνθου στις 6 το πρωί, με σκοπό να ξεκινήσουν από εκεί πορεία με φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πλατεία Συντάγματος

Ο σχεδιασμός θέλει να αιτούνται συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και να επιδίδουν ψήφισμα στη Βουλή, καθώς και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Δείτε φωτογραφίες:

melissokomoi-fortiga8
melissokomoi-fortiga7
melissokomoi-fortiga6
melissokomoi-fortiga4

Στο μεταξύ οι αγρότες, οι οποίοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά το τελωνείο των Ευζώνων για 2 ώρες, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα και πάλι τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το βέβαιο πάντως είναι πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον ως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την ΕΕ, όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο πρωθυπουργός το απέκλεισε.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στους μελισσοκόμους

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τη Γραμ της ΚΟ και βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Μάντζο, τον βουλευτή Δράμας Αναστάσιο Νικολαϊδη και τη βουλευτή Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ελλήνων Μελισσοκόμων, μεταξύ αυτών και του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας, που διαμαρτύρονται για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος στη χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα, ενώ παρέλαβαν ταυτόχρονα το ψήφισμα διαμαρτυρίας , με τα αιτήματα του κλάδου.

Μετά την συνάντηση η Γραμ της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

« Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι μελισσοκόμοι της χώρας είναι συνάμα κραυγή αγωνίας αλλά και οδηγός για τα μέτρα που οφείλει, άμεσα να λάβει η κυβέρνηση. Η ελληνική μελισσοκομία παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και χρήζει προστασίας και υποστήριξης από το κράτος. Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τη σημασία της μελισσοκομίας για το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εθνική οικονομία. Όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Απαιτούνται άμεσες  αποφάσεις για την επιβίωση του κλάδου και εφαρμογή ολοκληρωμένου  σχεδίου για την ανάπτυξή του. Οι μεγάλες καταστροφές των μελισσοκόμων, το τεράστιο κόστος παραγωγής, το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μελισσοκόμων, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και του ΕΛΓΑ, αλλά και μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα του εισαγόμενου μελιού είναι τα βασικά αιτήματα του κλάδου που πρέπει άμεσα να επεξεργαστεί η Κυβέρνηση, καθώς πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης του κλάδου. Παράλληλα, οι μελισσοκόμοι ζητούν επανακαθορισμό του πλαισίου εισόδου τους στα δάση με τα «καπνιστήρια», που αποτελούν απαραίτητα εργαλεία δουλειάς τους και ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις απαγορεύσεις που υφίστανται και χαρακτηρίζουν, αδικαιολόγητες. Δεσμευθήκαμε από την πλευρά μας να προωθήσουμε τα ζητήματα του κλάδου και να τα εντάξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο». 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ