Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Άσχημη η φετινή χρονιά για τα δαμάσκηνα και τα κορόμηλα

spot_img

Κακή χρονιά έως καταστροφική εξελίσσεται η φετινή από πλευράς παραγωγής για τα δαμάσκηνα και τα κορόμηλα, καθώς οι άστατες καιρικές συνθήκες που ξεκίνησαν από τις 26 Μαρτίου και κορυφώθηκαν στις 9 Απριλίου προκάλεσαν μη αναστρέψιμο αρνητικό αποτέλεσμα στις καλλιέργειες. Και για του λόγου το αληθές, οι παραγωγοί μιλούν για απώλειες που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τα δαμάσκηνα είναι στο 70% και στα κορόμηλα στο 80%.

Όλα τα φρούτα φέτος μετρούν απώλειες από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τις 25 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Απριλίου, αλλά η φθορά είναι μεγαλύτερη για τα δαμάσκηνα μας λέει ο κ. Ανδρέας Οβεζίκ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αλιάκμων τονίζοντας ότι πέτυχαν τα δέντρα σε πλήρη ανάπτυξη της ανθοφορίας τους. Σύμφωνα με τον ίδιο η ζημιά εξαιτίας των συγκεκριμένων συνθηκών είναι πάνω από 80%. Όπως λέει πριν μερικά χρόνια ο Συνεταιρισμός διαχειριζόταν 450 με 500 τόνους δαμάσκηνα, ενώ και πέρυσι  συγκόμισε πολύ καλή ποσότητα φθάνοντας τους 440 τόνους. Φέτος δεν προβλέπεται να συγκομίσει πάνω από 80 τόνους. Υπογραμμίζεται ότι στο στρέμμα μια πρώιμη ποικιλία δίνει 1,5 με 2 τόνους προϊόν, μια μεσοπρώιμη ποικιλία (Ιούλιο) δίνει 3,5 τόνους προϊόν και η Αυγουστιάτικη ποικιλία (Αντζελίνο) περίπου 4 τόνους δαμάσκηνα.

Το γεγονός των μεγάλων απωλειών σε συνδυασμό με την πανδημία έχει σίγουρα προβληματίσει τους παραγωγούς μας επισημαίνει ο ίδιος, καθώς πρόκειται για μία καλλιέργεια που κοστίζει. Το κόστος εκτιμάται στα 20 με 27 λεπτά στο κιλό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού αφορά τους ψεκασμούς. Όπως μας εξηγεί μια ποικιλία που συγκομίζεται επί παραδείγματι τον Αύγουστο προκειμένου να αποτραπούν έντομα, μύκητες κ.λπ. χρειάζεται 10-12 ψεκασμούς, ενώ μια ποικιλία που συγκομίζεται τον Ιούνιο θα χρειαστεί 7-8 ψεκασμούς. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής είναι το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος φτάνοντας περίπου και το 80%.  
Παρά ωστόσο, τις σημαντικές ζημιές που μετρά φέτος η καλλιέργεια του δαμάσκηνου, επισημαίνει το στέλεχος του Συνεταιρισμού, αυξάνονται τα στρέμματα που διατίθενται για αυτή. Όπως λέει παραγωγοί που αφήνουν το ροδάκινο, στρέφονται σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσι και ακτινίδιο, προκειμένου να πετύχουν και καλύτερες τιμές.

Σχετικά με την πορεία των τιμών φέτος, έτσι όπως είναι η κατάσταση με την σημαντική έλλειψη που καταγράφεται είναι επίφοβη η όποια εκτίμηση. Πάντως πέρυσι, μεσοσταθμικά στις πρώιμες ποικιλίες η τιμή ήταν στα 80 λεπτά, στη μεσοπρώιμη στα 40 με 50 λεπτά και η Αυγουστιάτικη στα 65 λεπτά το κιλό.

Μεγάλες απώλειες στην καλλιέργεια τόσο των κορόμηλων όσο και των δαμάσκηνων έχουν σημειωθεί φέτος μας λέει ο κ. Nίκος Τσακίδης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπή στη Νάουσα, δείχνοντας ως υπαίτιο τις καιρικές συνθήκες του Απριλίου. Σημειώνεται ότι συνολικά το αγρόκτημα της Επισκοπής ανέρχεται στα 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 10.000 στρέμματα τα διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός και από αυτά στα 700 στρέμματα αναπτύσσεται κατά βάση η καλλιέργεια Δαμάσκηνων και ένα μικρό ποσοστό τα Κορόμηλα. 


Όπως ο ίδιος λοιπόν μας ανέφερε στα Κορόμηλα οι απώλειες είναι από 80% έως και 90% και στα Δαμάσκηνα από 70% έως και 80%. Τι σημαίνουν όμως αυτά τα ποσοστά.  Όσον αφορά τα Δαμάσκηνα, ο ίδιος αναμένει ότι από την περσινή σοδειά των 600 τόνων, φέτος θα μαζέψει περί τους 80 τόνους, ενώ στα Κορόμηλα από τους 20-25 τόνους πέρυσι, φέτος θα συγκεντρώσει 2-3 τόνους.

Παρά τις συνθήκες αυτές και τις σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα που θα υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα διαμορφωθεί η τιμή για τον παραγωγό, τονίζει ο ίδιος, καθώς ρόλο θα παίξει σε αυτό αφενός η ζήτηση και αφετέρου η ανταγωνίστρια δύναμη Ισπανία, που δεν έχει απώλειες στην καλλιέργεια των δαμάσκηνων. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ζητήσει κονδύλια για την κάλυψη των ζημιών στην καλλιέργεια οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι αλλά όχι οι Ισπανοί. 

Πάντως πέρυσι οι τιμές παραγωγού για τα Δαμάσκηνα ήταν στα 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ στα Κορόμηλα ήταν από 1 ευρώ έως και 1,25 ευρώ το κιλό .

H καταστροφή είναι μεγαλύτερη από τα βερίκοκα και προσδιορίζεται πάνω από 70% , μας λέει ο παραγωγός από την Βέροια κ. Κώστας Μαρκοβίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος λόγος αυτής της κατάστασης είναι η γονιμοποίηση που ήταν ατελέστατη και υποβαθμισμένη. Αυτό συνέβη γιατί οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες,  απέτρεψε τις μέλισσες από το να πετάξουν ή πέταξαν αλλά για περιορισμένο χρόνο. Στην συνέχεια η επικράτηση του παγετού προκάλεσε ένα άνευ προηγούμενο στρεσάρισμα στα δέντρα, ακριβώς όπως ισχύει και με τον άνθρωπο που στρεσάρεται με τις άναρχες αλλαγές και μάλιστα σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να σημειωθούν. Καταθέτει μάλιστα την δική του εμπειρία λέγοντας ότι τα δικά του δέντρα εξαιτίας αυτής της κατάστασης απέβαλλαν δύο φορές τους καρπούς τους.  

Εξηγώντας για την πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή στην καλλιέργεια, ο κ. Κ.  Μαρκοβίτης μας λέει ότι ενώ άλλες χρονιές συγκόμιζε περί τους 300 τόνους προϊόν από 100 στρέμματα, φέτος μετά βίας θα συγκομίσει 35-40 τόνους, λόγω των αιτιών που προαναφέρθηκαν.

Και ενώ υπό κανονικές συνθήκες η έλλειψη προϊόντος θα μπορούσε να αποτελέσει τονωτική ανάσα στην τιμή πώλησής του από τον παραγωγό, ο ίδιος μας επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ενας βασικός παράγοντας είναι η ζήτηση του προϊόντος, που όμως στην παρούσα φάση είναι υποτονική.

Σε 10 ημέρες το πολύ όπως μας ανέφερε αναμένεται να βγει στην αγορά η ποικιλία Ερλι Κουιν. Ο ίδιος πέρυσι την πούλησε από 90 λεπτά έως και 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος όπως μας ανέφερε λόγω της έλλειψη εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί από 1,20 ευρώ μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό. Από και και πέρα θα έρθουν και οι υπόλοιπες ποικιλίες, ενώ προϊόν σε κάποιες περιοχές βγαίνει μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.  
Εξαιρετική παραγωγικά και ποιοτικά χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για την καλλιέργεια του δαμάσκηνου, ο παραγωγός από τη Σκόπελο κ. Θανάσης Γρυπιώτης. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ήδη ξεκίνησε την τοποθέτηση υποστυλωμάτων για να αντέξουν τα δέντρα που είναι γεμάτα με προϊόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, για φέτος αναμένει από τα 2.000 δέντρα που διαχειρίζεται (1 στρέμμα παίρνει 60 δέντρα) 25 τόνους ξερό δαμάσκηνο. Σημειώνεται ότι σε χλωρη μορφή οι 25 τόνοι μεταφράζονται με 100 τόνους νωπό προϊόν. Πέρυσι συγκόμισε από τον ίδιο αριθμό δέντρων περί τους 7 τόνους ξερό προϊόν. 

Ο ίδιος αισιοδοξεί για την πορεία του προϊόντος, τονίζοντας ότι πλέον ο κόσμος το ξέρει και έχει αναγνωρίσει την ποιότητά του και την θρεπτική του αξία για το καλό της υγείας. Παράμετροι που ενισχύονται στο μέγιστο βαθμό, καθώς όπως τονίζει το προϊόν του είναι βιολογικό και όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται χειρωνακτικά. Όσον αφορά την τιμή φέτος εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα 15 ευρώ το κιλό (ξερό προϊόν) 

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ENTYΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ