Η δεύτερη εκδήλωση ανάδειξης οίνων Μαντινείας, The Mantinians, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 στο Lost Roots Wine Bar, στο Θησείο. Δόθηκε η ευκαιρία σε φίλους του κρασιού, οινολόγους, οινοποιούς, γευσιγνώστες, sommelier και ανθρώπους του Τύπου και της επικοινωνίας να γνωρίσουν τις 13 οινοποιίες που συμμετέχουν στη φετινή εκδήλωση. Η πρώτη ανάδειξη των οίνων της Μαντινείας είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο στην Τρίπολη.
Η σύμπραξη των 13 οινοποιείων θα συνεχίσει με νέες εκδηλώσεις κατά το φετινό καλοκαίρι. Στόχος είναι η ανάδειξη των κρασιών της Μαντινείας και η αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά Ho.Re.Ca., όπως εξήγησε στο FOODReporter ο οινολόγος της Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ, Αλέξανδρος Τζαχρίστας. Σε αυτό το «ταξίδι», η Μπουτάρη Οινοποιεία αποτελεί έναν από τους «οδηγούς», καθώς ο κωδικός Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, ως λευκός οίνος, είναι αναγνωρισμένος ως ΠΟΠ οίνος Μαντινείας -πρόκειται για τον πλέον αναγνωρίσιμο της κατηγορίας.
Η διασφάλιση του ΠΟΠ χαρακτήρα προωθείται αντίστοιχα και από τα υπόλοιπα 12 οινοποιεία: Juliet & Romeo, Novus Winery, ΜΚ Κουμαρέλα, Οινοποιείο Βερβενιώτη, Κτήμα Καλογεροπούλου, Κτήμα Μοροπούλου, Οινοποιία Μποσινάκης, Κτήμα Παναγοπούλου, Κτήμα Παπαγεωργίου, Κτήμα Σπυρόπουλος, Οινοποιείο Τρουπή, Κτήμα Τσέλεπου. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν και ροζέ οίνοι της ποικιλίας μοσχοφίλερο -και αφρώδεις οίνοι. «Η ποικιλία Μοσχοφίλερο αποτελεί τουλάχιστον το 85% των αμπελοκαλλιεργειών στη Μαντινεία. Το υπόλοιπο 15% είναι δυνατό να αφορά “ασπρούδες”, συλλογικό όρο για λοιπές λευκές ποικιλίες σταφυλιών στη ζώνη», εξήγησε ο κ. Τζαχρίστας.
Το μοσχοφίλερο Μαντινείας θεωρείται ΠΟΠ ως λευκός οίνος, οπότε η τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται είναι η άμεση συγκομιδή του μούστου, με την ελάχιστη παραμονή μαζί με τα στέμφυλα.
Η ένωση “The Mantinians” είναι γεγονός και αυτή την εβδομάδα έκανε τα πρώτα της βήματα για να ανοίξει έναν οινικό δρόμο γεμάτο αισιοδοξία. Αποτελείται από 13 δυναμικά οινοποιεία της Μαντινείας, την ΠΟΠ ζώνη της περιοχής μας, και έχει έναν φιλόδοξο στόχο: να προωθήσει την ποικιλία Μοσχοφίλερο, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.
Την ημέρα των “εγκαινίων” , όλοι ενώθηκαν σε μια αξέχαστη εμπειρία, με μια ολοήμερη επίσκεψη από την ένωση Ελλήνων sommelier. Από τα βασικά αμπελοτόπια της περιοχής, όπως Ρίζες, Αγιωργίτικα και Καμπά, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τον πλούτο της γης μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια γευστική δοκιμή στο Copola με ετικέτες 100% Μοσχοφίλερο και τέλος με ένα υπέροχο γεύμα με επιλεγμένες ετικέτες συνοδεύτηκαν με εκπληκτικά pairings.