Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img
spot_img
spot_img

Οδηγίες για προγράμματα Νέων Γεωργών και Σχεδίων Βελτίωσης ενόψει πληρωμών

spot_img
spot_img

Σε ενημερωτικό μεηλ η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων αναφέρει οδηγίες ενόψει πληρωμών των 2 δημοφιλέστερων αγροτικών προγραμμάτων

1.     Νέοι Γεωργοί, τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή του αιτήματος β’ πληρωμής και έλεγχος των αιτημάτων με βάση την εξατομίκευση της ΕΑΕ.

2.     Σχέδια Βελτίωσης, ανειλημμένες υποχρεώσεις.

3.     Προσδιορισθείσες εκτάσεις και ζώα για τον υπολογισμό της Τυπικής Απόδοσης.

Νέοι Γεωργοί

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των αιτημάτων τελικής πληρωμής (αποπληρωμής) των δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο ΠΣΚΕ, ενημερώνουμε ότι ενδεχόμενες τροποποιήσεις/μεταβολές του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορούν αλλαγή της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης ή της έδρας του νομικού προσώπου και αλλαγή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής. Ενδεχόμενη τροποποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα αποπληρωμής. Τονίζεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης αποπληρωμής δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση/μεταβολή της μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων και της αλλαγής της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του μέτρου, το αίτημα τροποποίησης ή μεταβολής πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήματος για την πληρωμή της β’ δόσης προκειμένου να εξεταστεί από τις ΔΑΟΚ και να είναι δυνατή στη συνέχεια η εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος καταβολής της τελικής πληρωμής.

Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση καταβολής της τελικής πληρωμής (δεύτερη πληρωμή) υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης και μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την απόφαση ένταξης.

Κατά την υποβολή του αιτήματος πληρωμής το ΠΣΚΕ θα τραβά την ΕΑΕ του 2025. Βάσει της εγκυκλίου 2503/21.12.2023, με θέμα «Παρακολούθηση και επίβλεψη της υλοποίησης της πράξης και του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων της 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 ‘‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών’’ του ΠΑΑ 2014-2020», ΑΔΑ 9ΡΦΠ4653ΠΓ-ΟΨΤ, «Η αίτηση πληρωμής της δεύτερης δόσης των δικαιούχων ελέγχεται μετά την διενέργεια του πρώτου διασταυρωτικού ελέγχου της ΕΑΕ σε χρόνο που υποδεικνύεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ» Συνεπώς κατά τον έλεγχο της δεύτερης δόσης θα χρησιμοποιηθεί η προσδιορισθείσα έκταση και τα προσδιορισθέντα ζώα.   

Αντίστοιχα, για την αξιολόγηση των αιτημάτων ένταξης στην Παρέμβαση Π3-75.1  θα υπάρχει επιπλέον οθόνη για τον αξιολογητή στην οποία θα έρχεται από το ΟΣΔΕ η προσδιορισθείσα έκταση και τα προσδιορισθέντα ζώα της ΕΑΕ έτους 2024.

Σχέδια Βελτίωσης

2.     Ως προς τα Σχέδια Βελτίωσης, στις Περιφέρειες  Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις ένταξης των ημιτελών σχεδίων των προσκλήσεων του υπομέτρου 4.1 (4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.1.5) στο ΣΣ ΚΑΠ. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος πληρωμής από τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων Ενισχύσεων και Πληρωμών – ΓΔΕΛΕΠ της ΑΑΔΕ (πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ). Η πρακτική σημασία αυτών είναι ότι στο ΠΣΚΕ δεν πρέπει ακόμα να οριστικοποιήσετε αιτήματα πληρωμής. Αντίθετα μπορείτε να υποβάλλετε αιτήματα τροποποίησης για τα ημιτελή έργα που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αποφάσεις καθώς και να αποστείλετε προς καταχώρηση αιτήματα πρόσθετης πράξης.

Αντίστοιχα οι Περιφερειακές Υπηρεσίες μπορούν να αξιολογήσουν αιτήματα τροποποίησης καθώς και να καταχωρίσουν αιτήματα πρόσθετης πράξης αλλά όχι να χρεωθούν και εξετάσουν αιτήματα πληρωμής. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο έχει γίνει, δεν πρέπει να γίνει κάποια επιπλέον ενέργεια, καθώς θα υπάρξει σχετική ενημέρωση όταν θα εκδοθεί η εγκύκλιος πληρωμών από τη ΓΔΕΛΕΠ.

Μπορείτε να αναζητήσετε τις αποφάσεις με τα συνεχιζόμενα έργα στις ΔΑΟ των Περιφερειών ενώ τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και στο https://www.agrotikianaptixi.gr/

Νέοι Γεωργοί με Σχέδια Βελτίωσης, τυπική απόδοση/οικονομικότητα

3.     Τόσο για τους Νέους Αγρότες και όσο και για τα Σχέδια Βελτίωσης: Όλες οι υποχρεώσεις που βασίζονται στην τυπική απόδοση, τόσο κατά την ένταξη όσο και κατά την υλοποίηση του επενδυτικού ή επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και κατά την ολοκλήρωση / μακροχρόνιες υποχρεώσεις θα υπολογίζονται με βάση τις προσδιορισθείσες εκτάσεις και τα προσδιορισθέντα ζώα.

Μονάδα Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ