Η αγορά των βαμβακερών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (CTK25) χάνει έδαφος για περισσότερο από ένα χρόνο και αυτό το μήνα, οι τιμές μειώθηκαν σε χαμηλό 4,5 ετών, σε κοντινή βάση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ICE. Υπάρχουν πτωτικά θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης που πιέζουν την τιμή της φυσικής ίνας προς τα κάτω. Ας τα εξετάσουμε, πώς μπορεί να αλλάξουν τους επόμενους μήνες και ποιες ενδείξεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα κατώτατο όριο τιμής.

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος με γνώμονα τους δασμούς θερμαίνεται,το χρηματιστήριο επηρεάζει το βαμβάκι
Στις αρχές Μαρτίου, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν χαμηλό επίπεδο πολλών μηνών και εξακολουθούν να τείνουν χαμηλότερα καθώς ο εμπορικός πόλεμος με γνώμονα τους δασμούς θερμαίνεται.
Η απειλή για την αγορά βαμβακιού είναι διπλάπλευρη: Οι δασμοί απειλούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που πιθανότατα θα σήμαινε λιγότερη ζήτηση για βαμβάκι λόγω της υποβαθμισμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών που οδηγεί σε μειωμένες αγορές ενδυμάτων. Επίσης, ο δασμολογικός πόλεμος θα μπορούσε να δει τη μεγάλη εισαγωγέα βαμβακιού των ΗΠΑ Κίνα να μειώνει την αγορά αμερικανικού βαμβακιού σε αντίποινα για τους αμερικάνικους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένα πιθανό θετικό για την αγορά βαμβακιού είναι ότι οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πιθανότατα έχουν ήδη «ψηθεί στην τούρτα» ή έχουν προεξοφλήσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου μειώνοντας τη ζήτηση βαμβακιού. Επίσης, οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τείνουν να συνυπολογίζουν τα χειρότερα σενάρια για θεμελιώδεις εξελίξεις όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του στην αγορά βαμβακιού.
Με άλλα λόγια, οι δασμολογικές ανταλλαγές και οι σχετικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών ενδέχεται να καταλήξουν να επιλυθούν τους επόμενους μήνες.
Επίσης, η Federal Reserve στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αυτή την εβδομάδα διατήρησε αμετάβλητο το κύριο επιτόκιό της και εξακολουθεί να αναμένει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές το 2025. Ο Chaiman Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Trump, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δασμών, έχουν οδηγήσει την οικονομία προς βραδύτερη ανάπτυξη & τουλάχιστον προσωρινά υψηλότερο πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, το αμερικανικό χρηματιστήριο πήρε τη συνεδρίαση της FOMC ως θετικό και οι μεγάλοι δείκτες είδαν τα μεγαλύτερα κέρδη τιμών FOMC-ημέρας από τα μέσα του 2024. Εάν οι χρηματιστηριακοί δείκτες μπορούν να βάλουν πυθμένα της αγοράς και να αρχίσουν να τείνουν προς τα πάνω, αυτό θα ήταν μια σημαντικά ανοδική εξέλιξη για την αγορά βαμβακιού.

ΗΠΑ Οι πωλήσεις εξαγωγών βαμβακιού παραμένουν στο ντάμπινγκ
Η έκθεση πωλήσεων εξαγωγών USDA αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι οι καθαρές πωλήσεις στο φυσικό βαμβάκι στις ΗΠΑ συνολικού ύψους 101.100 τρεξίματος (RB) για το έτος εμπορίας 2024/2025 ήταν μειωμένες κατά 63% από την προηγούμενη εβδομάδα και μειωμένες κατά 59% από τον προηγούμενο μέσο όρο 4 εβδομάδων. Μειώσεις πωλήσεων ύψους 49,300 RB παρατηρήθηκαν για την Κίνα. Οι αμερικανικές αποστολές βαμβακιού των 351.000 RB μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυξημένες κατά 8% από τον προηγούμενο μέσο όρο των 4 εβδομάδων. Πιθανότατα θα πάρει τις εβδομαδιαίες πωλήσεις βαμβακιού των ΗΠΑ στο εξωτερικό από πάνω 300.000 RB για να ξεκινήσει ένα βιώσιμο ράλι τιμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η ενημέρωση από ΗΠΑ για την κυκλοφορία του βαμβακιού έρχεται στα τέλη Μαρτίου
Η έκθεση έκτασης USDA της 31ης Μαρτίου είναι το επόμενο σημαντικό σημείο δεδομένων για τους παρατηρητές της αγοράς βαμβακιού. Η υπηρεσία πιθανότατα θα συνδέσει τις φυτεύσεις βαμβακιού των ΗΠΑ σε λίγο πάνω από 11 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο, το USDA Ag Outlook Forum τον Φεβρουάριο προβλέπει ότι «οι χαμηλές τιμές του βαμβακιού, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες, αναμένεται να μειώσουν το 2025/26 όλη την αμερικανική βαμβακερή περιοχή σχεδόν 11% σε 10,0 εκατομμύρια στρέμματα. Υποθέτοντας ότι η εγκατάλειψη του 16% και η μέση απόδοση των 833 λιβρών ανά στρέμμα συγκομιδής, η παραγωγή όλων των μετοχών των ΗΠΑ το 2025/26 προβλέπεται στα 14,6 εκατομμύρια δεμένα, 1% μεγαλύτερα από το 2024/25.
Η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του Μαρτίου του Μαρτίου είδε τον οργανισμό να προβλέπει ότι η μέση ολική τιμή των ακοντών γεωργικών γεωργικών προϊόντων της περιόδου εμπορίας 2024/25 μειώθηκε στα 0,63 δολάρια ανά λίβρα.
Δύο βασικές εξωτερικές αγορές σήμερα μια μικτή τσάντα για το βαμβάκι
Δύο «εξωτερικές αγορές» που έχουν σημαντικό ημερήσιο αντίκτυπο στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του βαμβακιού είναι οι ΗΠΑ. Ο Δείκτης Δολαρίου ($DXY) και το Nymex αργό πετρέλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (CLK25). Οι ΗΠΑ Ο Δείκτης Δολαρίου έχει σημειώσει μεγαλύτερη τάση από τα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό για την αγορά βαμβακιού, επειδή καθιστά το αμερικανικό βαμβάκι πιο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό είναι αρνητικό για το μεγαλύτερο μέρος του τομέα των ακατέργαστων εμπορευμάτων, επειδή το πετρέλαιο είναι ο ηγέτης στον τομέα. Οι καθοδικές τιμές του πετρελαίου καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο για άλλες αγορές ακατέργαστων εμπορευμάτων να διατηρήσουν τις ανοδικές τάσεις των τιμών.


Ο καιρός θα γίνει ένας μεγαλύτερος παράγοντας τιμών για το βαμβάκι τις επόμενες εβδομάδες
Ο καιρός στη χώρα καλλιέργειας βαμβακιού των ΗΠΑ είναι πάντα μια άγρια κάρτα, ειδικά στη μεγάλη αναπτυσσόμενη πολιτεία του Τέξας. Επί του παρόντος, απαιτείται βροχόπτωση τόσο στο νότιο όσο και στο δυτικό Τέξας για να παρέχει πιο ευνοϊκή υγρασία του εδάφους για την ανοιξιάτικη φύτευση.
Παρακολουθήστε για αυτές τις πρώιμες ενδείξεις που έχει η αγορά βαμβακιού
Οι ακόλουθες είναι μερικές πρώιμες ενδείξεις που θα άρχιζαν να υποδηλώνουν ότι η μεγάλη αγορά αρκούδων στο βαμβάκι έχει επιτέλους τελειώσει. Αυτά είναι εύκολα κατανοητά και εντοπίζουν τεχνικές ενδείξεις ότι μια μεγάλη bear market βρίσκεται στο τελευταίο της σκέλος.
- Ένα τεχνικά ανοδικό εβδομαδιαίο υψηλό κλείσιμο τιμών την Παρασκευή.
- Δύο συνεδρίες στη σειρά των μεγάλων κερδών των τιμών.
- Μια ανοδική «βασική αντιστροφή» στο ημερήσιο γράφημα μπαρ, σύμφωνα με την οποία βαθμολογείται ένα νέο προς τα έξω χαμηλό, αλλά στη συνέχεια οι τιμές αντιστρέφουν την πορεία για να κλείσουν σταθερά υψηλότερα, κοντά στο ημερήσιο υψηλό και έχουν ημερήσιο υψηλό τιμής που είναι υψηλότερο από την υψηλή τιμή της προηγούμενης συνεδρίασης.
- Μια πώληση «ουράς εξάντλησης» στο ημερήσιο γράφημα, σύμφωνα με την οποία ένα νέο προς ταχείο έχει σημειωθεί και στη συνέχεια οι τιμές ανακάμπτουν έξυπνα για να κλείσουν στο ή κοντά στο ημερήσιο υψηλό, δημιουργώντας μια μεγάλη ουρά στο καθημερινό διάγραμμα.
- Αυξανόμενος ημερήσιος όγκος τιμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και τα επίπεδα ανοικτού ενδιαφέροντος. Οι ισχυρές και βιώσιμες ταυρομαχίες στις προθεσμιακές αγορές απαιτούν ισχυρότερο ημερήσιο όγκο και επίπεδα ανοικτού ενδιαφέροντος.
Πηγή: barchat.com