Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Για 3η χρονιά παλινωδίες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚινάλ με θέμα: σε κίνδυνο η κανονικότητα καταβολής των φετινών επιδοτήσεων από τις συνεχιζόμενες για τρίτη χρονιά παλινωδίες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς:

1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

2. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

Θέμα:«Σε κίνδυνο η κανονικότητα καταβολής των φετινών επιδοτήσεων από τις συνεχιζόμενες για τρίτη χρονιά παλινωδίες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Μετά από σχεδόν 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, 3 αλλαγές Υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3 αλλαγές Προέδρων στο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική πολιτική της χώρας όπως έδειξαν και οι αστοχίες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 που υπεβλήθηκε στην ΕΕ.

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η άκρως προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις συνεχιζόμενες προβληματικές πληρωμές στην οποία φέτος προστέθηκε και η προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη αφού ενώ είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για την προετοιμασία της όποιας αλλαγής, αποφάσισε τελικά να το θέσει σε λειτουργία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αποτέλεσμα οι Έλληνες παραγωγοί να ταλαιπωρούνται για άλλη μία φορά στην προσπάθειά τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Καθημερινά αναδεικνύονται αδυναμίες, που καθιστούν μετέωρη την καταβολή των φετινών επιδοτήσεων προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν με κοινή επιστολή τους 283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη στιγμή που ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης, προέβη σε σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε πως: «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr».Οι ενδιαφερόμενοι τονίζουν, επιπλέον, πως πέραν του γεγονότος πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ «είναι κυριολεκτικά άφαντος»,οι αγρότες διαβάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις περί δήθεν δυνατότητας κατάθεσης των φετινών δηλώσεων, εξακολουθούν να συρρέουν στα κατά τόπους ΚΥΔ, αδυνατώντας ωστόσο να εξυπηρετηθούν έστω και στοιχειωδώς. Αυτό παρά το ότι επί σχεδόν ένα μήνα τα πιστοποιημένα ΚΥΔ συνεχίζουν τη λειτουργία τους και πληρώνουν το εποχικό προσωπικό που απαιτείται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά τους δικαιούχους παραγωγούς. Η συγκεκριμένη κατάσταση του αδικαιολόγητου συνωστισμού, ξεκάθαρα, αποτελεί τεράστια δυσφήμηση του e-govκαι του υποτιθέμενου ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους.

Η αγωνία των Ελλήνων αγροτών για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων ύψους 2,5 ευρώ, εν μέσω μιας χρονιάς που η ακρίβεια των εφοδίων και της ενέργειας εξαφανίζει το αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να παραταθεί άλλο εξ αίτιας ολιγωριών και αστοχιών των αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε, προκειμένου η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 στο e-gov να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος καθυστερήσεων στην καταβολή των 2,5 δις ευρώ στους δικαιούχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ