Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση για τα αγροτικά Βαγενά με Λιβανό

Στις 11/1 διεξήχθη συνάντηση, μεταξύ της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννας Βαγενά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού στο ΥΠΑΑΤ.

Στο δελτίο τύπου της κ. Βαγενά τονίζεται πως οι απαντήσεις του υπουργού ήταν οι εξής:

Στο αίτημα να ενταχθούν τα μήλα Αγιάς στα προϊόντα, στα οποία η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και που για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί της Αγιάς μένουν απ’ έξω, ο υπουργός απάντησε, ότι έχει παραλάβει το εν λόγω αίτημά τους στις 6/12/2021 και περιμένει την σχετική τεκμηρίωση, ότι είχαν μείωση εισοδήματος περισσότερο από 40%. Εφόσον η τεκμηρίωση περάσει από τη σχετική Επιτροπή, είναι θετικός στην ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Όσον αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση, ο υπουργός διαβεβαίωσε τη βουλευτή ότι τα μήλα θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς και από το 2023 έως το 2027.

Σχετικά με το αίτημα για τη μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής με μέτρα όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, η απάντησή του ήταν ότι, εφόσον έχει ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση αυτό το αίτημα για τους νέους αγρότες και τους συνεταιριστές, δεν υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή, ώστε να ενταχθούν όλοι οι αγρότες/κτηνοτρόφοι.

Ακόμη, για τα υπέρογκα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (ρήτρα αναπροσαρμογής), ο υπουργός είπε, ότι δε γνωρίζει εάν θα παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής πέραν του Δεκεμβρίου 2021. Ο ίδιος θα υποστηρίξει την παράταση του μέτρου. Για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα επιστραφεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους μήνες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο του 2021, με αποτέλεσμα οι εισπρακτικές εταιρείες να πιέζουν αφόρητα τους αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς, ο κ. Λιβανός απάντησε ότι αυτές οι πληρωμές θα γίνουν σύντομα.

Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών στην επαρχία Τυρνάβου, για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τον παγετό της 6ης, 7ης και 8ης Απριλίου 2021, απάντησε ότι όσες ζημίες ήταν εντός κανονισμού ΕΛΓΑ έχουν πληρωθεί ήδη, για όσες ήταν εκτός κανονισμού ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση και, μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πληρωθούν.

Επίσης, για τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σχετικά με την πολύ υψηλή τιμή των ζωοτροφών, για παράδειγμα το καλαμπόκι στις ζωοτροφές πέρυσι είχε 17 λεπτά το κιλό και φέτος έχει 30 λεπτά το κιλό και, ενώ υπήρξε αύξηση στην τιμή του γάλακτος, αυτή εκμηδενίστηκε από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, απάντησε ότι έχουν δίκαιο, αλλά ότι αν γίνει αυτό θα θέλαμε 2,6 δις για έξι μήνες.

Σε ερώτημα δε της βουλευτού, γιατί δεν διατίθενται χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που κινούν την πραγματική οικονομία, ο υπουργός απάντησε ότι η Κυβέρνηση έκρινε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων του Ταμείου θα πάει σε στρατηγικές επενδύσεις. Άρα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θεωρεί τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στρατηγική επένδυση.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ