Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 1η Ιουλίου η Γενική Συνέλευση των μελών της Comité EuropéendesEnterprisesVins (CEEV) η οποία πριν ένα περίπου χρόνο αποδέχθηκε τη σχετική πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ιδρυτικό μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης. Έτσι, για λίγες ημέρες βρέθηκαν στη χώρα μας στελέχη από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές οργανώσεις όπως UMVIN (Γαλλία), FEV (Ισπανία), Federvini (Ιταλία), UIV (Ιταλία), ACIBEV (Πορτογαλία), FFVA (Γαλλία), BVW, (Γερμανία), WKO (Αυστρία), SWA (Σλοβενία), από την παγκόσμια οργάνωση WineinModeration, Oenoppia αλλά και στελέχη της GLEVE (PernodRicard) για να συζητήσουν για το μέλλον του Ευρωπαϊκού οινικού τομέα.
Η Γενική Συνέλευση ξεχώρισε και ασχολήθηκε με δύο ζητήματα άμεσης προτεραιότητας: την υιοθέτηση νέου στρατηγικού πλάνου της οργάνωσης για τα επόμενα 5 χρόνια και τις προκλήσεις που προκύπτουν σε παγκόσμια κλίμακα από θέματα που αφορούν στο κρασί και την υγεία.
Αμέσως μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε ημερίδα κύρους με θέμα: «Οινικός πολιτισμός και επιστήμη στη σύγχρονη κοινωνία». Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (EPP Ελλάδα) και IrèneTolleret (Renew, Γαλλία) και έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και η Δρ Ρένα Κωστή (Πρόεδρος της Επιτροπής “Consumption, Nutrition, andHealth” του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου, στελέχη του Ευρωπαϊκού κλάδου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος διατράνωσε την υποστήριξή της στον οινικό τομέα και αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες ενέργειες που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γενική Γραμματέας ΥΠΑΑΤ κα Χριστιάνα Καλογήρου.
Η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη παρότρυνε τον οινικό κλάδο να πρωτοστατήσει σε επίπεδο ενημέρωσης των καταναλωτών για τον οινικό πολιτισμό και την αναγνωρισμένη από την UNESCO μεσογειακή διατροφή, της οποίας αποτελεί βασικό πυλώνα. Αναφέρθηκε δε στην μάχη που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο για να επισημανθεί η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς από την κανονική κατανάλωση αλκοόλ.
Την εκδήλωση έκλεισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι δύο Πρόεδροι των Οργανώσεων της CEEV, κος MauricioGonzalezGordon και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Δρ. Γιάννης Βογιατζής. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της CEEV αναφέρθηκε στα κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα και στη σημασία της διατήρησης της οινικής παράδοσης από γενιά σε γενιά.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής, αναφέρθηκε στην αρχέγονη οινική παράδοση της χώρας μας, που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και χιλιετίες αλλά και στη δέσμευση του τομέα να καταπολεμήσει την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, προάγοντας ταυτόχρονα τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό πολιτισμό.
Αξίζει να γίνει αναφορά στην παρουσίαση του Δρ. Παναγιωτάκου ο οποίος τόνισε ότι μόνο εάν ληφθούν υπόψιν, μεταξύ άλλων παραγόντων, ο τρόπος κατανάλωσης και οι συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου μπορούν να ληφθούν αξιόπιστα αποτελέσματα για το κατά πόσο η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία.
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Γ.Σ., ο ΓενικόςΔιευθυντής της CEEVκαι συντονιστής της ημερίδας κύρους, Δρ.IgnacioGonzalezRecarte ξεχώρισε ως βασικό συμπέρασμα της διοργάνωσης ότι ο Ευρωπαϊκός οινικός κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί αλλά και να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της Κοινωνίας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τα οινοποιεία Παπαγιανάκου και Οινότρια Γη για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία των Επιτροπών και της Γενικής Συνέλευσης της CEEV καθώς και τα οινοποιεία Σεμέλη Οινοποιητική και Κτήμα Σκούρα για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στα μέλη της CEEV στο πλαίσιο εξοικείωσής τους με τον Ελληνικό αμπελώνα.