Ισχυρό είναι το πλήγμα που αφήνει πίσω της η περσινή χρονιά για τους βιοκαλλιεργητές στη Θράκη, με το καιρό να προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και απώλειες για τους παραγωγούς ενώ με δυσοίωνους οιωνούς ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ανατιμήσεων. Τα βιολογικά αμύγδαλα αλλά και ευρύτερα οι βιολογικές δενδροκαλλιέργειες μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες στη Θράκη, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο ακόμη και για ολική καταστροφή, ενώ ήδη οι παγωνιές του Ιανουαρίου προκαλούν πονοκέφαλο στους βιοκαλλιεργητές, με έκδηλη την ανησυχία τους για μία ακόμη καταστροφική χρονιά.
Ανησυχούν για τις ανατιμήσεις
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι στην περιοχή προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε βιοκαλλιέργειες και όπως εξηγεί ο Χρήστος Γαβριήλ, βιοκαλλιεργητής από την Ξάνθη, υπήρξαν απώλειες δέντρων αλλά και σημαντική μείωση της παραγωγής. «Τα αμύγδαλα μηδένισαν, δεν πήραμε ούτε χούφτα από τον παγετό, που τα βρήκε στο άνθος και τα κατέστρεψε. Στα υπόλοιπα καρποφόρα γενικότερα δεν υπήρχε παραγωγή, στα ρόδια για παράδειγμα είχαμε σοβαρή ζημιά» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως από τα περσινά καιρικά φαινόμενα μετρά απώλειες 60 δέντρων.
Σχολιάζοντας το νέο κύμα ανατιμήσεων που προκαλεί προβληματισμό στο σύνολο του αγροτικού κόσμου ο βιοκαλλιεργητής από την Ξάνθη τονίζει πως οι επιπτώσεις θα φανούν φέτος στη βιολογική καλλιέργεια. «Η αλήθεια είναι ότι για εμάς το κόστος επιβάρυνσης είναι κυρίως στο πετρέλαιο, που χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις. Αλλά βλέπουμε ότι και στα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι βιοκαλλιεργητές, αντίστοιχα με τα λιπάσματα, υπάρχουν σοβαρές ανατιμήσεις και μιλάμε για διπλάσιες τιμές» εξηγεί ο βιοκαλλιεργητής από το ‘Βιολογικό Κτήμα Γαβριήλ’, ενώ όπως υπογραμμίζει «οι ανατιμήσεις θα φανούν φέτος και όσο αναφορά τον καιρό πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ κοντά στα περσινά φαινόμενα, δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Είμαστε οριακά να χάσουμε όλο το φυτικό κεφάλαιο μας και μετά θα μιλάμε για ολική καταστροφή. Και πέρσι εάν κρατούσε λίγο παραπάνω ο παγετός δεν θα είχαμε πλέον δέντρα».
Μάλιστα ο ίδιος στηλιτεύει το γεγονός της μη ύπαρξης ολοκληρωμένων ελέγχων όσο αναφορά τις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και την ανάγκη για σωστή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα οφέλη που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα. «Ο κόσμος δυσπιστεί ως προς το βιολογικό και εδώ είναι το θέμα που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Ο άλλος έρχεται και σου λέει έλα μωρέ όλα λάδια είναι, και υπάρχει μία ισοπέδωση. Χρειάζεται ενημέρωση αλλά και έλεγχος, να πιστοποιείται σωστά το βιολογικό» προσθέτει ο ίδιος, ενώ σχολιάζοντας και το θέμα των επιδοτήσεων εξηγεί πως έμπειροι βιοκαλλιεργητές μένουν εκτός του προγράμματος και εντάσσονται άλλοι που δεν έχουν ούτε την κατάρτιση αλλά ούτε και την πραγματική ενασχόληση με τη βιολογική καλλιέργεια, και πρακτικά επωφελούνται των επιδοτήσεων.
Από την πλευρά του ο Πέτρος Πολυκάρπου, βιοκαλλιεργητής από τον Έβρο, εξηγεί πως ο καιρός προκάλεσε τεράστιες απώλειες στα βιολογικά αμύγδαλα που παράγει με αποτέλεσμα να μην λάβει ούτε… δείγμα. «Η καταστροφή πέρσι ήταν ολική, τα βρήκε τα δέντρα το κρύο από νωρίς και τα σόκαρε με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην πάρουμε τίποτα. Πρώτη φορά δεν παίρνω ούτε ένα αμύγδαλο, μιλάμε για τεράστια ζημιά για εμένα» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως το πρόβλημα ήταν εκτεταμένο στην ευρύτερη περιοχή με τους περισσότερους βιοκαλλιεργητές να μετρούν σοβαρές ζημιές.
Καταγγέλλουν άδικο αποκλεισμό
Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” κάνει λόγο για έναν άδικο αποκλεισμό 1.274 αγροτών της περιοχής από Κυβέρνηση και ΥΠΑΤ από το νέο πρόγραμμα των βιολογικών τονίζοντας πως «η μη ένταξη αυτών των βιοκαλλιεργητών εκτός από την στέρηση σημαντικών εισοδημάτων που ουσιαστικά οδηγούνται στην καταστροφή ταυτόχρονα οδηγεί και σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι βιοκαλλιεργητές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους».
Μάλιστα η Ομοσπονδία εκτιμά πως θα υπάρξει μεγάλη «φυγή» αγροτών από τη βιολογική καλλιέργεια, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές, αρνητικές, συνέπειες στην αγροτική παραγωγή τόσο του Έβρου όσο και ευρύτερα της χώρας. «Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” παίρνοντας υπόψη τις δυσμενείς εξελίξεις στους βιοκαλλιεργητές, αλλά και τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα κλπ) που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής στα ύψη.Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Μόνο με οργάνωση και αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας» τονίζει η Ομοσπονδία.
Γιώργος Μαυρίδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ