Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Β. Αποστόλου: Πως ο μπάφος του κ. Α.Γεωργιάδη μετατράπηκε σε πρωτοποριακή επένδυση

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου με θέμα συζήτησης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

“Κύριες και κύριοι συνάδελφοι δεν νομοθετούμε σε κενό. Γι αυτό οφείλουμε να κάνουμε μια αναδρομή.Η φαρμακευτική κάνναβη απασχόλησε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Γιατί στη χώρα μας είναι πολλοί οι ασθενείς που αναζητούν με μεγάλο κόστος το συγκεκριμένο φάρμακο.Το πρώτο ουσιαστικό βήμα που κάναμε ήταν να καταστήσουμε δυνατή τη χρήση της στην Ελλάδα.

Γι αυτό και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου με σχετική ΚΥΑ μεταφέραμε την κάνναβη και τη ρητίνη από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών στο Πίνακα Β. Αυτός ήταν ο πρώτος και πολύ βασικός λόγος που το Μάρτιο του 2018 ψηφίσαμε τον νόμο 4523/2018 με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο δεύτερος λόγος ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν τη φαρμακευτική κάνναβη με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων, γι αυτό και διασφαλίσαμε τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, από την εισαγωγή σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού μέχρι την έξοδο μόνο τελικού προϊόντος.

Ο τρίτος λόγος ήταν η προώθηση επενδύσεων σε ένα τομέα που η Ελλάδα είχε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το μειωμένο κόστος θέρμανσης λόγω κλίματος, η υψηλή ένταση και διάρκεια ηλιοφάνειας, η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.Ο τέταρτος η ανάπτυξη ενός κλάδου με σημαντική ζήτηση. Πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών μιλούσαν για μια αγορά που παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60% και ο πέμπτος η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες με τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων.

Εσείς κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. πως προσεγγίσατε όλους αυτούς τους λόγους; Όταν κάναμε την παρουσίαση οι επισπεύδοντες Υπουργοί οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις δύο Υπουργών σας, του σημερινού επισπεύδοντος της τωρινής νομοθετικής παρέμβασης κ. Γεωργιάδη “η πρώτη επένδυση που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο μπάφος”, και του συνυπογράφοντος κ. Βορίδη που είχε δηλώσει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς”.

Και δυστυχώς με τη ψήφο σας, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ., αυτή τη στάση την υιοθετήσατε.Αντί με θάρρος να υποστηρίξετε ένα εγχείρημα που από τη μια δίνει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει δυναμικά τη χώρα μας σε μια νέα αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, κρίνατε ότι θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο να βρείτε καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών.

Ασφαλώς και δεν μπορώ να αγνοήσω τις θετικές απόψεις που εξέφρασαν τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Για τη στάση του ΚΚΕ μια απάντηση :παντού στο κόσμο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στην αγορά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για να γιατρέψουν το πόνο τους. Γιατί να τους το στερήσουμε.Κι έρχεστε σήμερα που είδατε ότι όχι απλά διαψευστήκατε, αλλά ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, να προτείνετε αλλαγές. Θα τις δούμε.Για μας το κυρίαρχο είναι ότι οι 94 χορηγηθείσες μέχρι σήμερα άδειες εγκατάστασης σε 11 περιφέρειες της χώρας, δικαιώνουν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που παρόλες τις απαξιωτικές και φοβικές αναφορές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ν.Δ. προχώρησε στη νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για την δραστηριότητα αυτή.

Είναι εντελώς προσχηματική η αναφορά σας ότι με τις επιχειρούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις θα αυξηθεί περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον όταν μέσα σε τρία χρόνια έχουν χορηγηθεί τόσες άδειες.Από τη δική μας νομοθεσία πήραμε 94 άδειες εγκατάστασης.Από τη δική σας βάλτε τουλάχιστον μία να λειτουργήσει.Θα ακούσουμε τους φορείς του χώρου και ιδιαίτερα αυτούς που αποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να επενδύσουν στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα και τότε θα τοποθετηθούμε.”

Δευτερολογία Β.Αποστόλου:

“Επειδή ο κ. Υπουργός θέλει να βγάλει συναινετικό κλίμα από τη σημερινή συζήτηση, οφείλω να του υπενθυμίσω ότι ήταν τέτοια η στάση του που για να υπάρξει σήμερα ένα τέτοιο κλίμα πρέπει να αποδεχτεί ο ίδιος ότι πραγματικά έκανε κωλοτούμπα. Το λέω και επιμένω γιατί είχαν ειπωθεί τόσα πράγματα, είχαν πει τόσα πολλά, που πρέπει τουλάχιστον από τη δική του πλευρά να συνοδευτεί και με ένα συγγνώμη. Γιατί το να λέει “έντάξει, είμαστε μια μεγάλη παράταξη, αλλάζουμε κτλ”, αυτά σε άλλες διαδικασίες…

Και τα λέω όλα αυτά γιατί επικαλείται ότι στο χρόνο που ήμασταν εμείς δεν προχώρησε, ενώ η διαδικασία ιδιαίτερα σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που γίνεται σε κενό, είναι λογικό την επομένη να υπάρχουν ανάγκες αναμόρφωσης και διόρθωσης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Όφειλε η Ν.Δ., η κυβέρνηση, στα 2,5 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο νόμος, τα 2 χρόνια ήταν η Ν.Δ., τα οποία εφόσον άλλαξε στάση, να νομοθετήσει πιο γρήγορα”

Η τοποθέτηση του Β,Αποστόλου παρακάτω:

https://youtu.be/HlQ1tHQRbn4https://youtu.be/alwO56nMneo

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ