Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Υπόμνημα αγροτών από Ασημοχώρι Καρδίτσας, για άδικες εκτιμήσεις ΕΛΓΑ

Αντιπροσωπεία αγροτών από το χωρίο, Ασημοχώρι Καρδίτσας, αποτελεούμενη από 12 περίπου άτομα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας και παρέδωσε υπόμνημα στον προϊστάμενο του υποκαταστήματος κ. Μιχάλη Λιόντο, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι «πληροφορηθήκαμε το ποσοστό της εκτιμηθείσης ζημιάς για τα χωράφια μας και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Κι αυτό γιατί, σε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από την αγροτική περιφέρεια Ασημοχωρίου, οι ζημιές εκτιμήθηκαν σε ποσοστό που ξεκινάει από το 40% κι αγγίζει ακόμη και το 80%, ενώ στη συγκεκριμένη περιφέρεια (Ασημοχωρίου) οι ζημίες εκτιμώνται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ποσοστό 10 – 20 %, με αποτέλεσμα στην πράξη να μη δικαιούμαστε καθόλου αποζημίωση».

Αναλυτικά, ολόκληρο το υπόμνημα, έχει ως εξής:

«Όπως σας είναι ήδη γνωστό, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας υπέστη σοβαρό πλήγμα από τον κυκλώνα  «ΙΑΝΟΣ» της 18ηςκαι 19ης Σεπτεμβρίου 2020,με αποτέλεσμα να κηρυχθούν οι Δήμοι τηςσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η πλημμύρα προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε και η Τοπική Κοινότητα Ασημοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ταμασίου Δήμου Σοφάδων,καθώς αποτελεί λεκάνη απορροής υδάτων της ευρύτερης περιοχής. Ο όγκος νερού που έπεσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πλημμύρισε τα αγροτεμάχιά μας κι έτσι οι καλλιέργειές μας καταστράφηκαν σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς.

Όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όλοι μας δηλώσαμε τις καταστροφές των καλλιεργειών μας στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους εκτιμητές του Οργανισμού για την αποζημίωσή μας. Η διαδικασία προχώρησε κανονικά, όταν όμως πληροφορηθήκαμε το ποσοστό της εκτιμηθείσης ζημιάς για τα χωράφια μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Κι αυτό γιατί, σε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από την αγροτική περιφέρεια Ασημοχωρίου, οι ζημιές εκτιμήθηκαν σε ποσοστό που ξεκινάει από το 40% κι αγγίζει ακόμη και το 80%, ενώ στη συγκεκριμένη περιφέρεια (Ασημοχωρίου) οι ζημίες εκτιμώνται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ποσοστό 10 – 20 %, με αποτέλεσμα στην πράξη να μη δικαιούμαστε καθόλου αποζημίωση. Επίσης, παρουσιάζεται ακόμη και το εξής παράλογο! Σε δύο αγροτεμάχια που συνορεύουν η εκτιμηθείσα ζημία για το ένα είναι 10% και στο άλλο 40%!!!

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα παραπάνω οδηγούν όχι μόνο σε τεράστιες αδικίες, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό μας, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις υποχρεώσεις μας σε προμηθευτές μας, σε τράπεζες, αλλά ακόμη και για τη συντήρηση των ίδιων τωνοικογένειων μας. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα των αποζημιώσεων στην περιοχή μας, καθώς μια τέτοιου είδους άδικη αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων προκαλεί στην πράξη μεγάλα προβλήματα για την ίδια την επιβίωσή μας, ενώ ταυτόχρονα γεννά και πολλά ερωτήματα για την αμερόληπτη εκτίμηση των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος, ανέφερε στους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς, ότι όποιοι θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί να προχωρήσουν σε ενστάσεις και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές, ώστε σε περίπτωση αδικίας, να γίνει διόρθωση.

 

 

 

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ