Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Στην Ολλανδία τα ελληνικά σταφύλια είναι οι μισές ελληνικές εξαγωγές σχεδόν των οπωροκηπευτικών

Τα σταφύλια αποτελούν το βασικό ελληνικό φρούτο, το οποίο εξάγεται στην Ολλανδία, καθώς αφορούν, σχεδόν, στο ήμισυ των εξαγωγών της χώρας μας σε οπωροκηπευτικά και το 3,1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, προς τον συγκεκριμένο προορισμό. Στη δεύτερη θέση, συναντάμε την κατηγορία φρούτων που περιλαμβάνει τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα με μερίδιο 25%, ενώ με εξαγωγές που κυμαίνονται μεταξύ €1-5 εκατ., ακολουθούν φράουλες, μούρα, εσπεριδοειδή, καρπούζια και πεπόνια.

TOP 10 εξαγώγιμα οπωροκηπευτικά (10μηνο 2020)

*Σταφύλια: 18.138.484

*Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα: 9.409.209

*Εσπεριδοειδή: 4.258.903

*Φράουλες, μούρα: 3.397.510

*Πεπόνια-καρπούζια: 1.952.266

*Λαχανικά: 1.260.171

*Καρποί & φρούτα: 1.129.073

*Αγγούρια: 630.226

*Διάφορα φρούτα (μήλα, αχλάδια, κλπ): 514.248

*Κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα: 381.036

 

Θετικό και πάλι το ισοζύγιο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την τριετία 2017-2019, το εμπορικό ισοζύγιο γύρισε αρνητικό για τη χώρα μας, ωστόσο, στο δεκάμηνο του 2020 έγινε και πάλι θετικό, με τις εξαγωγές να φθάνουν στα 41,66 εκατ., σχεδόν, δηλαδή, στα επίπεδα του 2019 (-1,88%), όταν οι αντίστοιχες εισαγωγές οπωροκηπευτικών υποχώρησαν κατά 34,37%.

Βασικό κανάλι τα super markets

Στην Ολλανδία, τα περισσότερα νωπά φρούτα και λαχανικά διατίθενται από σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν μερίδιο αγοράς 77% για τα νωπά φρούτα και 89% για τα νωπά λαχανικά. Ο αριθμός των λοιπών καταστημάτων, τα οποία ειδικεύονται στα νωπά φρούτα και λαχανικά, μειώνεται σταδιακά. Όπως σημειώνει το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, είναι, σχεδόν, αδύνατο να εισέλθει κανείς στην ολλανδική αγορά, χωρίς να λάβει υπόψη τις εν γένει αυστηρές απαιτήσεις των σούπερμάρκετ και κυρίως, την απαίτησή τους

για μεγάλους όγκους σε προμηθευόμενα προϊόντα. Επίσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετς είναι υψηλός και, ως προμηθευτής, αντιμετωπίζει κανείς την συνεχή απαίτησή τους να διατηρεί τις τιμές χαμηλές.

Τι απαιτούν οι προμηθευτές

Σημειώνεται ακόμη ότι, οι χονδρέμποροι εισαγωγής και οι πάροχοι υπηρεσιών στην Ολλανδία, ειδικεύονται στην προμήθεια νωπών προϊόντων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων πελατών. Προϊόντα που δεν συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις, είτε απορρίπτονται, είτε πωλούνται στην αγορά άμεσης παράδοσης (spot). Η αποτελεσματική προμήθεια προϋποθέτει διαφάνεια και έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού και για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες ολλανδικές εταιρείες εκτιμούν την άμεση σχέση με τον παραγωγό. Οι περισσότερες από τις εταιρείες χονδρεμπορίου, βρίσκονται κοντά σε (πρώην) αγορές χονδρικής στα νοτιοδυτικά της Ολλανδίας. Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε προγράμματα λιανικής προμήθειας είναι, συχνά, μεγάλες και προσφέρουν μια σειρά από προσυσκευασμένα προϊόντα και λύσεις. Προτιμούν να εργάζονται με μεσαίου μεγέθους ή μεγάλους, καλά οργανωμένους προμηθευτές. Οι μικρότερες εταιρείες τείνουν να είναι πιο εξειδικευμένες.

Διατήρηση συνεργασιών

Τονίζεται ακόμη, με έμφαση, πως, “είναι σημαντικό να προσπαθεί ο προμηθευτής να διατηρεί τις συνεργασίες του και γενικά την παρουσία του στην αγορά της Ολλανδίας, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε χρονιές κατά τις οποίες οι τιμές των οπωροκηπευτικών είχαν καταστεί ασύμφορες για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς στην Ολλανδία, λόγω της οικονομικής συγκυρίας ή εξ αιτίας άλλων παραγόντων, οι Έλληνες προμηθευτές σταμάτησαν να εξάγουν στη χώρα. Αντιθέτως, οι Ισπανοί προμηθευτές συνέχισαν τις εξαγωγές τους, παρά την οικονομική ζημία που υφίσταντο, προκειμένου μεσομακροπρόθεσμα να διατηρήσουν τις συνεργασίες τους καθώς και την σημαντική θέση που κατέχουν στην ολλανδική αγορά των οπωροκηπευτικών”.

Πηγές : Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, Fnb Daily – Μάκης Αποστόλου, ΕΛΣΤΑΤ

Αναλυτικά όλη η έκθεση :

[gview file=”https://agroekfrasi.gr/wp-content/uploads/2021/01/holland-oey-1.pdf”]

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ