Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Σε απόγνωση οι φρουτοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών-Τα νεότερα για προκαταβολές από ΕΛΓΑ

Oι παραγωγοί βερίκοκου και ροδάκινου του Δήμου Τεμπών έπεσαν θύματα των συνεχιζόμενων παγετών της άνοιξης, με αποτέλεσμα η φετινή σοδειά τους να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και έρχεται σε μία περίοδο, στην οποία ολοένα και περισσότεροι νέοι αγρότες προχωρούσαν σε επιπλέον φυτεύσεις δέντρων, καθώς οι συνθήκες στον Δήμο Τεμπών για τα οπωροφόρα δέντρα χαρακτηρίζονται ιδανικές. Σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου (αριθμεί 74 μέλη) Νίκο Μητσογιάννη («προ ημερών ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βερίκοκου και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Από τους περσινούς 2.000 τόνους, φέτος συγκομίζουμε μετά βίας 400. Η φετινή παραγωγή προωθήθηκε στις βιομηχανίες Ιntercom (το 80%), στον Κρόνο (Ημαθία) και ΕΛΒΑΚ, σε μία τιμή πάνω από 50 λεπτά (πέρυσι οι συμφωνίες κυμάνθηκαν στα 40 λ.). Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ροδακίνων, στα οποία και εκεί οι προσδοκίες είναι χαμηλές».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη «αναμένεται μία μείωση της τάξης του 50%. Ουσιαστικά από τους 2.500 τόνους θα είμαστε ευτυχείς αν μαζέψουμε 1.000 τόνους κι αυτό γιατί τα ροδάκινα φέτος ήταν όψιμα στην ανθοφορία και δεν επηρεάστηκαν τόσο από τον παγετό, όσο τα βερίκοκα».

Πηγή : εφημερίδα “Ελευθερία”

Μόνο όσοι έχουν βερίκοκα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “ΑγροΕκφρασης”, τελικά από τους Λαρισαίους παγετόπληκτους, μόνο όσοι έχουν βερίκοκα θα λάβουν τις επόμενες ημέρες προκαταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι υπόλοιποι (για ροδάκινα, αχλάδια, αμπέλια, σιτάρια, αμύγδαλα κτλ., αναμονή μέχρι νεοτέρας!!!
Το ίδιο, αλλά αντίστροφα, μπορεί να συμβεί και σε άλλους νομούς.
Υ.Γ. Ως φαίνεται, προβλέπεται αλαλούμ, τύπου “Ιανού”!!!

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ