Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Προστασία φυτών από πάγο ή χιόνι

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του πολλές προκλήσεις για τα φυτά του κήπου και γενικότερα για τις καλλιέργειες. Το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία των φυτών.

Συχνά, αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες αφήνουν τα σημάδια τους στα φύλλα και στους βλαστούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ζημιές μπορούν να είναι καταστροφικές, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των φυτών και των καλλιεργειών. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα προστασίας και προετοιμασίας για να διασφαλίσουμε την υγεία των φυτών μας τον χειμώνα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας δούμε παρακάτω.

Μετακινήστε τα φυτά σε ασφαλή μέρη

Αν έχετε φυτά σε ανοικτούς χώρους, όπως μπαλκόνια ή αίθρια, είναι σημαντικό να τα μετακινήσετε σε πιο προστατευμένες θέσεις, ειδικά όταν ανακοινώνονται παγωνιές και χιόνι. Τοποθετήστε τα σε νότια προσανατολισμένες θέσεις για να τα προστατεύσετε από το κρύο.

Ειδικά αν είστε σε υψηλό υψόμετρο και έχετε σε γλάστρες λεμονιές, πορτοκαλιές ή μανταρινιές, καλό θα είναι να τις μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε τουλάχιστον σκεπάστε τις με κάτι που αντέχει το κρύο.

Εσωτερική προστασία

Ευαίσθητα φυτά, όπως η γαρδένια και η αζαλέα, μπορείτε να τα μεταφέρετε εντός του σπιτιού κατά τη διάρκεια πολύ ψυχρών νυχτών ή για λίγες ημέρες για προστασία από τον παγετό. Φυσικά θα πρέπει να είναι κοντά σε κάποιο παράθυρο ώστε να τα χτυπάει το φως, γιατί αλλιώς θα προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως ξήρανση των φύλλων ή κιτρίνισμα.

Κάλυψη με αντιπαγετικά υλικά

Ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι να καλύπτετε τα φυτά σας με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και υφάσματα για προστασία από τον παγετό και το χιόνι. “Ειδικά για όσους είναι επαγγελματίες αγρότες, η κάλυψη με τέτοιου είδους υλικά είναι απαραίτητη”, μας λένε οι ειδικοί της HELLAGRO A.E και συνεχίζουν “Ένα αντιπαγετικό ύφασμα θα πρέπει να έχει υψηλή πυκνότητα, αλλά παράλληλα να είναι ελαφρύ, ώστε να μην τραυματίζει τα δέντρα/φυτά”.

Αποφύγετε το λίπασμα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε λιπάσματα στα φυτά, αποφεύγοντας ιδιαίτερα τα λιπάσματα αζώτου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Η χρήση λιπάσματος μπορεί να δημιουργήσει νέα βλάστηση (ειδικά αν στιγμιαία ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες) που μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να καταστρέψει.

Εφαρμόστε κοπριά

Η κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνετε το έδαφος και να προστατεύσετε τις ρίζες των φυτών από τον παγετό. Εφαρμόστε την κατάλληλα γύρω από τις ρίζες και δώστε στο φυτό σας την δυνατότητα να προστατεύεται, αλλά και παράλληλα να τρέφεται.

Αφαίρεση κλαδιών

Παρακολουθήστε τα φυτά σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αφαιρέστε τα κλαδιά και τα φύλλα που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό. Αν υπάρχουν παγοκρύσταλλοι στο έδαφος γύρω από τις ρίζες των φυτών, απομακρύνετέ τους.

Σύστημα υδρονέφωσης και ψεκασμοί

Εφαρμόστε ένα σύστημα υδρονέφωσης για να ποτίζετε τα φυτά σας κατά την περίοδο του παγετού, προστατεύοντάς τα από την υπερβολική υγρασία στο έδαφος. Η υδρονέφωση είναι μία μέθοδος που προτείνεται κυρίως για καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται σε ελαφριά και με καλή αποστράγγιση εδάφη.

Για πιο μικρά φυτά καλό θα ήταν ένας απλό ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία. Το λίπασμα από φύκια είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και φυσικές ορμόνες, που έχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα στη φυτική ανάπτυξη.

Τέλος, επιλέγοντας ανθεκτικά φυτά και φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο που θα αντέξει καλύτερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Αυτά τα φυτά τίθενται σε λήθαργο κατά την περίοδο του χειμώνα, προσφέροντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις καιρικές ακραίες συνθήκες.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ