Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Ποιο το πρόγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι εκκρεμείς πληρωμές, που αφορούν το 2021, τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα το δτ του βουλευτή κου Κέλλα αναφέρει τα παρακάτω: Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελο Σημανδράκο, κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του Οργανισμού, στην Αθήνα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επί τη ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Σημανδράκου ως πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, του έθεσε τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τη μη πληρωμή των Προγραμμάτων Δάσωσης Γαιών για το 2021 και Μακροχρόνιας Παύσης Γαιών για το 2018 με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται σε εκκρεμή διασταυρωτικό έλεγχο, την απόρριψη διοικητικών πράξεων επίσπορων καλλιεργειών που αφορούν κυρίως παραγωγούς σε προγράμματα, τη μεταβίβαση δικαιωμάτων που προέρχονταν από το εθνικό απόθεμα του 2020 και αφορούν αροτραίες καλλιέργειες και κυρίως ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις, καθώς και τα νέα συμβόλαια που κατετέθηκαν εκ παραδρομής μετά τις 31 Μαΐου 2021 και θεωρήθηκαν εκπρόθεσμα.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τόνισε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι πληρωμές των προγραμμάτων δάσωσης και παύσης γαιών είναι απαραίτητο να διενεργηθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς το κόστος παραγωγής αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και η πλειοψηφία των αγροτών έχει ανάγκη από ρευστότητα. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ανέφερε πως, με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, πρόκειται να οριστεί ανάδοχος, που θα διεκπεραιώσει τους διασταυρωτικούς ελέγχους για την περίοδο 2014-2020, ώστε όσοι βρεθούν σύννομοι να πληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο Χρήστος Κέλλας, σε ό,τι αφορά τις επίσπορες καλλιέργειες, υπογράμμισε πως πρόκειται για καλλιεργητικό στάδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της παραγωγής και δεν συνιστά αιτία απένταξης από προγράμματα. Σημείωσε, δε, πως το θέμα αφορά περίπου 300 αγρότες σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 40-50 στον Νομό Λάρισας, που είναι στην πλειοψηφία τους νέοι αγρότες. Ο κ. Σημανδράκος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπερίληψης των καλλιεργειών σε προγράμματα, με θετικό πνεύμα.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, εστιάζοντας στην ανάγκη πραγματοποίησης των εκκρεμών πληρωμών, που αφορούν το 2021, ενημερώθηκε από τον κ. Σημανδράκο πως τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ειδικότερα, από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε πως πρόκειται για πληρωμές, που αφορούν το 2021, με εκκαθαρίσεις από διασταυρωτικούς ελέγχους, όπως και τα ποσά που προβλέπονται από εγκεκριμένες διοικητικές πράξεις καθώς και τα υπόλοιπα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέδειξε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταβιβαστές δικαιωμάτων, που προέρχονταν από το εθνικό απόθεμα του ’20 και ακυρώθηκαν κατά τη μεταβίβαση, κυρίως για ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις, όπως και ιδιοκτησίες, που εντάχθηκαν στο Ε9 εκ παραδρομής μετά τις 31/5/2021 και δεν έγιναν δεκτά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας προς νέους αγρότες.

Ο Χρήστος Κέλλας ευχαρίστησε τον κ. Σημανδράκο για τη συνεργασία και συμφώνησαν να είναι σε τακτική επαφή, προκειμένου ο αγροτικός κόσμος και δη οι αγρότες του Νομού Λάρισας να στηρίζονται σταθερά και αποτελεσματικά από τον Οργανισμό, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή.

Στη συνάντηση του Χρήστου Κέλλα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης.  

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ