Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ποια η πορεία των εξαγωγών Νωπών Οπωροκηπευτικών μέσα Αυγούστου

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου του Ιncofruit Hellas θετικά τα νέα για τις εξαγωγές. Παρατηρήθηκε ότι με το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση . Αναλυτικότερα:                    

Συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (1/5-20/8) ανέρχονται : α) των κερασιών σε 36.008 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρυσι ,β) των βερικόκκων  σε 14.031 τόνους -32% ,   γ) των ροδακίνων 30.367 τόνους  -66,8% 

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. 

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά βρίσκεται στο τέλος της η εμπορική περίοδος, με 210.114 τόνους +4,5%  καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 14.064 τ. –0,1%  και με τις κύριες εκ των ποικιλιών Η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη μέχρι τώρα και έχουμε εξάγει τις ίδιες; ποσότητες την ίδια περίοδο πέρυσι με τις τιμές να είναι καλές Με την επιστροφή των αδειούχων η ζήτηση θα βελτιωθεί.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές θα αποτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες

 Όσον αφορά τις τιμές των πυρηνόκαρπων ήταν αρκετά υψηλότερες από αυτές του 2020 , αν και με χαμηλότερη παραγωγή. Το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση Η δραστική μείωση της παραγωγής την εφετεινή περίοδο και η χαμηλότερη προσφορά καλλιέργησε προσδοκία για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών , η οποία επετεύχθη πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως στο σύνολό της αξίας την μείωση των εξαχθέντων ποσοτήτων  Όσον αφορά την εξαγωγική -παραγωγική περίοδο πεπονιών και καρπουζιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή που συνδέεται με μια συμπεριφορά τιμών κάτω από εκείνες που κατεγράφησαν σε προηγούμενες περιόδους, παρά την καλή απόδοση στις εξαγωγές με ρεκόρ σε σύγκριση και με το 2020  .

Γεώργιος Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλοςΙncofruit Hellas

                      

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ