Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Άμεσα μέτρα για το δυσβάσταχτο κόστος των ζωοτροφών ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα: «Δυσβάσταχτο το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους»

Στην ερώτηση, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν, μεταξύ των άλλων,  ότι:

– Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Κάποιες επιμέρους κατηγορίες δεν έχουν στηριχθεί καθόλου, όπως η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία, κλάδοι οι οποίοι δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ.

– Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η χαμηλή διάθεση λόγω κλεισίματος της εστίασης, η χαμηλή τιμή γάλακτος, η αύξηση τιμής πετρελαίου κίνησης, προστίθεται και η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με αποτέλεσμα να είναι δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής και να τίθεται θέμα επιβίωσης των κλάδων των παραγωγών, αλλά και δυσκολίας στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους.

– Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών των βασικών ζωοτροφών ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να ενισχυθούν οι κλάδοι των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο, όπως η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία και εξαιρούνται από το μέτρο των άμεσων ενισχύσεων των ΚΑΠ;Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020:Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Δυσβάσταχτο το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους»

Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Είναι ένας τομέας ο οποίος στηρίχθηκε ελλιπώς από την πολιτεία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με κάποιες επιμέρους κατηγορίες να μην έχουν στηριχθεί καθόλου, όπως η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία, κλάδοι οι οποίοι δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η χαμηλή διάθεση λόγω κλεισίματος της εστίασης, η χαμηλή τιμή γάλακτος, η αύξηση τιμής πετρελαίου κίνησης, προστίθεται και η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με αποτέλεσμα να είναι δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής και να τίθεται θέμα επιβίωσης των κλάδων των παραγωγών, αλλά και δυσκολίας στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών των βασικών ζωοτροφών ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα.

Επειδή, ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας,

Επειδή, πολλοί από τους κτηνοτρόφους, επωμιζόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών με κίνδυνο τη μη συνέχιση παραγωγής των προϊόντων τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να ενισχυθούν οι κλάδοι των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο, όπως η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία και εξαιρούνται από το μέτρο των άμεσων ενισχύσεων των ΚΑΠ;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020;
  3. Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζειμπέκ Χουσειν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ