Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραιτήσεις και μέτρα κατά των υπευθύνων για προβλήματα πληρωμών σε «Ιανό» και ΚΟΕ 2017.

Παραιτήσεις και μέτρα κατά των υπευθύνων για προβλήματα πληρωμών σε «Ιανό» και ΚΟΕ 2017

  • Προανήγγειλε από την εκπομπή «Θεσσαλική Γη» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος 

 

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

 

Βαρύτατες ευθύνες στο υποκατάστημα Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, για λάθη, αστοχίες και αδικίες που παρουσιάστηκαν στους αγρότες που επλήγησαν από τον «Ιανό» αλλά και για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των πορισμάτων και πληρωμής των ΚΟΕ του 2017, επέρριψε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στη χθεσινή ( 5-1-2021) εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του «Astra tv» και στο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Αθανασιάδη, ζητώντας ταυτόχρονα δημόσια συγνώμη από όσους παραγωγούς δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, αλλά ζητώντας και προαναγγέλλοντας παράλληλα παραιτήσεις και μέτρα εναντίον των υπευθύνων του υποκαταστήματος της Λάρισας, για όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αναφέρθηκε και για το τι θα πράξει ο Οργανισμός, τόσο για τη διασταύρωση των στοιχείων για όσους έλαβαν την προκαταβολή των 100 ευρώ και παράλληλα συγκόμισαν και παρέδωσαν βαμβάκι, όσο και για το πότε θα πληρωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν έλαβαν προκαταβολή λόγω Ιανού.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, σχετικά με τις διάφορες αδικίες που υπήρξαν και τις περιπτώσεις παραγωγών που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τον «Ιανό», ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους δεκάδες παραγωγούς που δεν αποζημιώθηκαν μέχρι τώρα, οι οποίοι αδικήθηκαν και αδικήθηκαν με κεφαλαία γράμματα.

Είναι καλό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αλλά πρέπει χρησιμοποιούμε και το μυαλό μας, διότι η τεχνολογία έδειξε που ήταν τα νερά την επόμενη ημέρα από την καταστροφή.

Μα από εκεί που ξεκίνησε η καταστροφή, δεν έπρεπε να δούμε τι συνέβη;

Γι’ αυτό ακριβώς, εγώ ως πρόεδρος του Οργανισμού διέθεσα όλο το ανθρώπινο δυναμικό που ήταν διαθέσιμο, για ποιο λόγο; Για να οριοθετηθεί με ακρίβεια και σαφήνεια η περιοχή η οποία είχε πληγεί.

Δυστυχώς, μεταξύ των άλλων αβελτηριών, αδυναμιών, αστοχιών του υποκαταστήματος του Οργανισμού της Λάρισας, δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν μια σύσκεψη και να οριοθετήσουν την περιοχή, ως όφειλαν και μετά από εβδομάδες πληροφορήθηκα, αυτό το οποίο μου παρουσιάσατε.

Έχουν αδικηθεί, έχουν δίκαιο οι αγρότες. Ένα μπορώ να καταλογίσω σ’ αυτούς που αδικήθηκαν, ότι είχα πει από την εκπομπή σας, ότι τα τηλέφωνά μου, τα γραφεία μας, είναι στη διάθεσή τους και όφειλαν να έχουν τηλεφωνήσει. Γιατί τα πληροφορήθηκα πολύ αργά, όταν ήδη είχε ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος πληρωμών και τώρα, αυτό το οποίο θα γίνει, εντός των ημερών, θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας την οποία έχουν υποστεί, αλλά δεν έλαβαν οι άνθρωποι την προκαταβολή.

Και επειδή δεν είμαι μόνο θεατής αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, σας λέω από την εκπομπή σας, ότι θα υπάρξουν μέτρα για τους υπευθύνους.

Διότι όταν η κυβέρνηση βγαίνει μπροστά και διαθέτει όσα χρήματα χρειαζόμαστε και με το παραπάνω, όταν η διοίκηση του ΕΛΓΑ ακολουθεί την κυβέρνηση, και αντιστέκεται ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ, τότε εγώ ως πρόεδρος του Οργανισμού δεν μπορώ να παραμένω αδιάφορος.

Και θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση, δεν πήγε να κάνει ελεημοσύνη στους αγρότες. Οι άνθρωπο έχασαν το βιός τους, τη σοδειά τους, το σπίτι τους, είδαν το έγγειο κεφάλαιο να καταστρέφεται.

Συνεπώς απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία από όλους και κυρίως από τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν την ευθύνη να δράσουν και δυστυχώς αυτό, ενώ επιτύχαμε σε τόσα πράγματα, σ’ αυτό το συγκεκριμένο, είναι μια αστοχία, για την οποία επαναλαμβάνω θα υπάρχουν ανάλογες κυρώσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα, για τις περιπτώσεις παραγωγών, οι οποίοι έλαβαν την προκαταβολή των 100 ευρώ (μέσω δορυφορικών φωτογραφιών) και τώρα τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ τους βγάζουν ποσοστά ζημιάς πολύ μικρότερα και όχι 100%, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την επιστροφή χρημάτων, αλλά για το αν αυτές οι εκτιμήσεις ήταν σωστές και αντικειμενικές, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε:        

«Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο ερώτημα, δηλαδή εάν έγινε σωστή εκτίμηση της ζημιάς.

Παρά τις κατευθύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις που έδωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ, υπήρξε μια συμπεριφορά από εκτιμητές, οι οποίοι εξήντλησαν όλη την αυστηρότητά τους, παρά τις κατευθύνσεις που τους δώσαμε, ότι χάριν αυτού του ακραίου καιρικού φαινομένου, θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι παραγωγοί, όχι χαριστικά, όχι ευνοϊκά, αλλά τουλάχιστον με σχετική επιείκεια, παρόλα αυτά διαπιστώσαμε ότι εξήντλησαν την αυστηρότητά τους.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκαναν, δεν θέλω να πιστεύω, ούτε το πιστεύω ότι από κάπου υπήρξε μια σχετική καθοδήγηση αλλά για εμένα είναι μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά, διότι ούτε τα χρήματα έλειψαν από τον ΕΛΓΑ, ούτε οι οδηγίες έλειψαν από τον ΛΕΓΑ για το πώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι παραγωγοί μας, και δυστυχώς, όφειλαν οι παραγωγοί να επανέλθουν με ενστάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν στο πνεύμα το οποίο έχουμε εμείς επιλέξει. Δηλαδή, της αντιμετώπισης με επιείκεια. Διότι, δεν έχουμε μια συνηθισμένη ζημιά.

Εδώ οι αγρότες έχασαν την παραγωγή τους, το σπίτι τους, τον γεωργοτεχνικό εξοπλισμό τους, και όταν κάποιος πηγαίνει στον παραγωγό και φέρεται με μια συμπεριφορά αδιανόητη, δεν μπορώ παρά να δικαιώσω τον παραγωγό, αν θέλω να είμαι δίκαιος.

Αυτά τα κρούσματα τα στιλιτεύσαμε επανειλημμένος ως διοίκηση.

Υπήρξε περίπτωση, που πήγαν (οι εκτιμητές) σε μελισσουργό, οποίος έχασε 365 μελίσσια και του είπαν ότι δεν έχασε κανένα, τα οποία και τα 365 τα είχε ασφαλισμένα.

Επίσης ζητήθηκαν (από εκτιμητές) πράγματα τα οποία δεν ήταν στις αποφάσεις μας.

Αλλού ζήτησαν αεροφωτογραφίες για τα μελίσσια, το οποίο ποτέ δεν είχε τεθεί ως θέμα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το πώς θα αξιολογηθούν οι δηλώσεις.

Τώρα, σε ότι αφορά τις επιστροφές χρημάτων, υπάρχει το εξής:

Διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα, έναν πράγματι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην παραγωγή που αποζημιώθηκε, είτε διότι δεν ήταν σε τέτοια έκταση η ζημιά, είτε διότι έγινε συλλογή π.χ. βαμβακιού και επωλήθη, εκεί θα πρέπει να βρούμε τις διαφορές.

Πάντως πρέπει να σας πω, ότι ως διοίκηση και ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δεν έχουμε  κινήσει καμία διαδικασία που να φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

Αντιθέτως και από την εκπομπή σας, λέω το εξής:

Οποιοσδήποτε αισθάνεται αδικημένος, πρώτον να υποβάλλει ένσταση και δεύτερον για ακραίες περιπτώσεις, τέτοιων κρουσμάτων όπως σχολιάσαμε ήδη, παρακαλώ να μου στείλει μια επιστολή, για να εξετάσουμε μια-μια τις περιπτώσεις.

Έχω οργανώσει το γραφείο μου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε καθημερινά να επικοινωνούν συνεργάτιδές μου, με όσους απευθύνονται στο γραφείο μας, είτε είναι αιρετοί εκπρόσωποι, είτε υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, απαντάμε σε όλους».

Επανερχόμενος, μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, για το θέμα της χορήγησης της προκαταβολής, ο Λυκουρέντζος, επεσήμανε:

Καταρχάς σε μια κρίση, θα πρέπει να στεκόμαστε με μεγαλοψυχία.

Αυτοί που έλαβαν προκαταβολή, έλαβαν διότι τόσο με το χάρτη, τον οποίο σχηματίσαμε από τις δορυφορικές εικόνες του «Κοπέρνικου», όσο και με την υποχρέωση που είχε το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας, να οριοθετήσει την περιοχή.

Αυτοί οι παραγωγοί οριοθετήθηκαν στο 100% της ζημιάς. Δεν πήγαμε αυθαιρέτως να μοιράσουμε τα 100 ευρώ. Εγώ όταν πήρα την απόφαση, την εισήγηση, με τα ΑΦΜ των παραγωγών, την πήρα υπό τον τίτλο, ότι αυτοί έχουν 100% ζημιά.

Αν τώρα, πήγαν και βρήκαν μικρότερη ζημία, η ζημία δεν μπορεί να είναι τόσο χαμηλά, ώστε οι αγρότες να πρέπει να επιστρέψουν και χρήματα.

Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να έχει οριοθετηθεί ένα χωράφι στο 100% της ζημιάς και μετά να πηγαίνει κάποιος εκτιμητής και να το βγάζει 25% ζημία. Αυτά είναι παράλογα πράγματα.

Εγώ δεν έβαλα την υπογραφή μου κάτω από τις προκαταβολές, χωρίς στοιχεία, δεν το έκανα αυθαίρετα. Εδώ πήρα εισήγηση της υπηρεσίας, ανεβάσαμε ποια ΑΦΜ είναι, υπήρχε τεκμηρίωση, άρα θα πρέπει, αν κάποιος αισθάνεται αδικημένος (από το πόρισμα) να καταθέσει ένσταση και εμείς ως υπηρεσία να εξετάσουμε καλύτερα τα πράγματα.

Έχουμε ένα μήνα περιθώριο ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θέλω να έχουν εμπιστοσύνη οι παραγωγοί στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, διότι, να το επαναλάβω, θέλουμε να σταθούμε στον καθένα δίπλα του και κυρίως να μην αδικηθεί.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν θα υπάρξουν διασταυρώσεις με τα εκκοκκιστήρια, σε όσους έλαβαν προκαταβολή 100 ευρώ και έχουν παραδώσει βαμβάκι, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σημείωσε:

«Βεβαίως και θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων, διότι εδώ έγινε κατάχρηση της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον ΕΛΓΑ και τους αγρότες, που ασφαλίζουν τη σοδειά τους στον ΕΛΓΑ, διότι η ακριβής σχέση που πρέπει να παραμείνει άτρωτη, είναι η εμπιστοσύνη.

Όταν εμείς είπαμε να μην υπάρξουν εκτιμητικά τέλη, για να αξιολογηθούν οι ζημίες από τον «Ίανό», το κάναμε έχοντας σεβασμό απέναντι στον αγρότη και στον κόπο του.

Όταν όμως έγινε κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης, τα πράγματα άρχισαν να δυσχεραίνουν και να δυσκολεύουν.

Τώρα είναι πράγμα που μας δυσαρεστεί και μας στεναχωρεί.

Θα πρέπει και οι ίδιοι να αναγνωρίσουν με ειλικρίνεια, ότι πήραμε προκαταβολή αλλά ταυτοχρόνως πουλήσαμε. Η διαφορά μας είναι αυτή, κρατάμε αυτό που μας αναλογεί, και στον ΕΛΓΑ θα πρέπει να επιστρέψουμε, με άλλη διαδικασία, δεν λέω ότι θα παρθούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα βρούμε τον τρόπο ώστε να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 Με αφορμή την επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι δεν πληρώθηκαν προκαταβολές σε άλλα προϊόντα, πλην του βαμβακιού, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε:

Δόθηκε προτεραιότητα στο βαμβάκι, το καλαμπόκι και ακολούθησε ο καπνός και τώρα θα πληρωθούν εντός των ημερών και οι υπόλοιπες παραγωγές.

Διαβεβαιώνω τους παραγωγούς ότι θα έχουν πληρωθεί, περί τα μέσα Ιανουαρίου ή ως 20 του μηνός το αργότερο, διότι έχουμε αυτή τη διαβεβαίωση από το υποκατάστημα της Λάρισας και ελπίζω αυτή τη φορά να τηρηθεί ο λόγος που μας έδωσαν. Όπως σας το λέω και όπως το ακούτε και να έχουν στείλει τα πορίσματα, διότι από την ώρα που φτάνουν τα πορίσματα στην Αθήνα, εμείς πληρώνουμε σε 48 ώρες».

Τι έγινε με τις ΚΟΕ του 2017

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, επισήμανε: «Και πρέπει να σας πω, για να πάμε και σε ένα άλλο θέμα, ότι με πείσμα πληρώθηκαν οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις του 2017 (πρώην ΠΣΕΑ), και υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στο υποκατάστημα της Λάρισας και γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες και σε άλλο επίπεδο, διότι υπήρχαν τα χρήματα στον Οργανισμό και μου έλεγαν (σ.σ. οι υπηρεσιακοί της Αθήνας), ότι δεν υπάρχουν 5,6 εκατ. ευρώ.

Αναγκάστηκα να ψάχνω χρήματα μέσω του κ. Σκυλακάκη και όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, μου είπαν… ξέρετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί  αυτός ο κωδικός.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα ΚΟΕ του 2020 είχε εξαντληθεί, αυτά τα χρήματα, των 5,6 εκατ. ευρώ, ήταν από άλλα προηγούμενα προγράμματα, τα οποία ήταν στην τράπεζα της Ελλάδος. Εγώ ρωτούσα αν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και μου απαντούσαν, όχι. Μέχρι που πήρα την πρωτοβουλία και βρέθηκε η λύση και πληρώσαμε όσα πορίσματα είχαν έρθει (κεντρικά στον ΕΛΓΑ).

Διότι, όλα τα πορίσματα δεν έχουν έρθει, π.χ. της περιοχής της Ελασσόνας, που διαμαρτύρονται οι παραγωγοί, τα πορίσματα δεν έχουν έρθει.

Τώρα, μετά την πρώτη Ιανουαρίου, μπορούμε να πληρώσουμε με το καινούργιο πρόγραμμα, έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε ΚΟΕ, οι οποίες δεν βαρύνουν τη δική μας διοίκηση, ούτε καταλογίζω ευθύνες σε άλλα πρόσωπα.

Καταλογίζω ευθύνες λειτουργίας ενός υποκαταστήματος, το οποίο δεν έχει αντιληφθεί ότι προτεραιότητα είναι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Και το λέω με λύπη μου αυτό, αλλά είναι βαριά τα κρούσματα τα οποία βαρύνουν το υποκατάστημα και δυστυχώς δεν έχω δει και κάποια ένδειξη ευθιξίας εκ μέρους τους.

Δεν μου έστειλε κανείς την παραίτησή του, θα αναγκαστούμε να την ζητήσουμε εμείς».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν το προσωπικό του υποκαταστήματος, επαρκούσε για να ανταπεξέλθει στον όγκο δουλειάς, τόσο για τον «Ιανό», όσο και για τα ΚΟΕ του 2017, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανέφερε:

«Σε ότι αφορά τα ΚΟΕ του 2017, το λένε μόνοι τους, ότι λόγω των δικών τους τριβών (μέσα στο υποκατάστημα), δεν προωθήθηκαν τα πορίσματα και οι σχετικοί φάκελοι. Δεν τα λέω εγώ, μόνοι τους τα λένε.

Πάμε τώρα στο θέμα με τα πορίσματα στον «Ιανό»

Όσους υπαλλήλους χρειάστηκαν τους διαθέσαμε, τους χορηγήσαμε διπλάσια εκτιμητικά τέλη, διπλάσιες υπερωρίες, αμοιβή εργασίας τα Σαββάτου χωρίς ρεπό. Ότι μας ζητήσανε ως διοίκηση το πράξαμε, μέχρι και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αγοράσαμε.

Οι κρατικοί λειτουργοί γι’ αυτό είναι, για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι σχολιαστές, ούτε δημοσιογράφοι. Είναι για να κάνουν αυτό ακριβώς το έργο.

Ωραίοι οι έπαινοι και αξίζει να δίνουμε επαίνους, να κινητροδοτούμε το προσωπικό αλλά πρέπει και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Εγώ τις ευθύνες τις έχω αναλάβει απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας και στους υπουργούς και προσπαθώ να είμαι συνεπής απέναντι σ’ αυτές τις ευθύνες. Καλό θα ήταν να έχει γίνει με όλους.

Το να υπάρχουν αγρότες με 100% ζημία και να μην έχουν πάρει προκαταβολή, ποιος φταίει;

Τα προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν από την Αθήνα, είναι προβλήματα που προέκυψαν εκεί (υποκατάστημα Λάρισας) και πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι εξουσιαστές, μιλάω γενικότερα για τους εκτιμητές, είναι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Τόσο απλά.

Αναφορικά με την οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, ανέφερε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι αυτό το πετύχαμε και το επιτύχαμε χάριν της παρέμβασης του πρωθυπουργού, δύο φορές, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλαμε ως διοίκηση μαζί με τον υπουργό κ. Βορίδη και πιστεύω ότι την ίδια συνεργασία θα έχουμε και με το νέο υπουργό κ. Λιβανό, γιατί έπρεπε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κλονιστεί.

Ξέρετε ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε, εάν δεν μας έδιναν τα 35 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί η προκαταβολή του 65%;»

Τέλος, σχετικά με το σχεδιασμό των αποζημιώσεων μέσα στιες επόμενες εβδομάδες, ο κ. Λυκουρέντζος, τόνισε:

«Θα κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, απ’ όλες στις χρονιές».

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ