Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΟΟΣΑ: επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας

Με την επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ αυξάνεται στο 6,4% τον Αύγουστο του 2023

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αυξήθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο του 2023 από 5,9% τον Ιούλιο (Διάγραμμα 1 και 3). Ο πληθωρισμός αυξήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ, με 9 χώρες να καταγράφουν αυξήσεις κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης μιας περαιτέρω απότομης αύξησης περίπου 10 π.μ. στην Τουρκία.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας από έτος σε έτος που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο.Ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ παρέμεινε αρνητικός σε 11 από αυτές τις 25 χώρες. Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Κορέα και η Τουρκία κατέγραψαν αυξήσεις 10 π.μ. ή περισσότερο, με αποτέλεσμα τον πληθωρισμό θετικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο, ο πληθωρισμός της ενέργειας παρέμεινε αρνητικός από έτος σε έτος σε 22 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ συνολικά. Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας στο 8,8% τον Αύγουστο, από 9,2% τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια (βασικός πληθωρισμός) παρέμεινε γενικά σταθερός, στο 6,8% τον Αύγουστο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο από 3,9% τον Ιούλιο , την πρώτη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2022.Αυξήθηκε κατά 0,5 π.μ. ή περισσότερο στον Καναδά, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτές τις τρεις χώρες ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα. Αντίθετα, ο μετρικός πληθωρισμός του Αυγούστου συνέχισε να επιβραδύνεται στην Ιταλία, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Παρέμεινε γενικά σταθερός στη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων της G7 συνέχισε να μειώνεται, με πτώση σε όλες τις χώρες της G7, ενώ ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να παρουσιάζει μόνο μέτρια πτώση. Τα μη διατροφικά και μη ενεργειακά είδη παρέμειναν οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον συνολικό πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της G7 τον Αύγουστο (Διάγραμμα 2).

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ήταν γενικά σταθερός στο 5,2% τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με 5,3% τον Ιούλιο. Η ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου στη ζώνη του ευρώ σχεδόν αντιστάθμισε την πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων και τη ελαφρά πτώση του δομικού πληθωρισμού. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τον Σεπτέμβριο του 2023 υποδηλώνει πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ στο 4,3%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021. Ο πληθωρισμός της ενέργειας και ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, αντανακλώντας την επίδραση της βάσης και την κατάργηση των πολιτικών στήριξης τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο G20, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,3% τον Αύγουστο του 2023 από 5,8% τον Ιούλιο . Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Στην Κίνα, ο πληθωρισμός ανέβηκε λίγο πάνω από το μηδέν τον Αύγουστο, μετά από πτώση τον προηγούμενο μήνα. Ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στη Νότια Αφρική, ενώ μειώθηκε στην Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ