Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Γέφυρα» μεταξύ Θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων και Γερμανικής αγοράς

Τα θεμέλια για μία ισχυρή γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του πρωτογενούς τομέα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας με τη μεγάλη γερμανική αγορά, έθεσε η χθεσινή ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη και του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλη Γούναρη, μαζί με εκπροσώπους συνεταιρισμών, παραγωγών και αγροτών.

Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης στην εισήγησή του, είναι να έρθουν σε επαφή οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες, οι παραγωγοί της Λάρισας, με τη γερμανική αγορά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια τα Θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα.

«Ως υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρούσα ότι η εξωστρέφεια ήταν το ζητούμενο για  τα αγροτικά μας προϊόντα. Γι’ αυτό και δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, γιατί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αξίζουν καλύτερη τιμή και θέση στη διεθνή αγορά.

Επειδή τα προβλήματα είναι πάντα κοινά, ανέλαβα κι από την αντιπολίτευση πρωτοβουλία για να υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στον τόπο μου, στη Λάρισα.

Έτσι, σήμερα μαζί με το Ελληνογερμανκό επιμελητήριο το οποίο χαρακτηρίζεται από την έντονη δραστηριότητά του στο συγκεκριμένο τομέα, μαζί με τον κ. Βασίλη Γούναρη, θα δούμε όλοι μαζί τρόπους συνεργασίας επωφελείς για όλους.

Η Γερμάνια ως χώρα δίνει μεγάλη βάση στα Ελληνικά προϊόντα. Καλούμαστε συνεπώς εμείς ως χώρα να πούμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και ότι τα προϊόντα μας αξίζουν μία καλύτερη θέση στη διεθνή αγορά».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γούναρης δήλωσε έκπληκτος για την πολύ μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, προσθέτοντας πως «είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις και να δούμε δυνατότητες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξωστρέφεια των προϊόντων που παράγει η Θεσσαλική γη.

Έχουμε συστήσει μία ομάδα με κύρια δραστηριότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την διερεύνηση δυνατοτήτων και ευκαιριών για την ενίσχυση των συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα και την διοργάνωση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων ώστε να στηρίξουμε τα προϊόντα της περιοχής σας.

Η ομάδα που έχει σαν στόχο την αγροτική οικονομία και την προώθηση των προϊόντων συνεργάζεται με το «enterprise Greece» που μπορεί να μας βοηθήσει στοχευμένα για να προωθήσουμε προϊόντα στην αγορά της Γερμανίας.

Επίσης συνεργαζόμαστε με τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για προγράμματα επαγγελματικής κατάργησης. Αυτό είναι ένα εργαλείο για συνεταιρισμούς και παραγωγούς που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις αγορές του εξωτερικού και ακόμη περισσότερο στην αγορά της Γερμανίας».

Ο κ. Γούναρης κάλεσε τους συμμετέχοντες «να δούμε από κοινού δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων στη Γερμανία σε συνεργασία με επιχειρήσεις. Ειδικά αν έχουμε και βιολογικά προϊόντα, μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα γιατί οι Γερμανοί έχουν κάποιες ευαισθησίες, όχι βέβαια ότι και τα υπόλοιπα προϊόντα δεν είναι ποιοτικά.

Στο παρελθόν κάναμε προσπάθειες και εξάγαμε πάρα πολλά προϊόντα μέσω του «φόρουμ τροφίμων». Παράλληλα υλοποιούνται συνεργασίες με Γερμανικά σούπερ μάρκετ για εξαγωγές προϊόντων, το κάνουμε τα τελευταία 7 χρόνια επιτυχώς με πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε σε επαφή τους Έλληνες παραγωγούς με σούπερ μάρκετ και ιδιώτες.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια όλων των προϊόντων που υπάρχουν στη Θεσσαλία» κατέληξε.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ